Místní samosprávy se často chlubí svou otevřeností a transparentností vůči občanům. Jaká je ale realita? Zveřejňují obce jen informace, které ze zákona zpřístupnit musí, nebo veřejnosti poskytují dobrovolně i něco navíc?

Z webových stránek Moravské Třebové minulý týden zmizely veškeré zvukové záznamy z jednání zastupitelstva. Důvodem byla, podle tajemníka městského úřadu Stanislava Zemánka, obava, aby město zveřejňováním na internetu neporušovalo zákon o ochraně osobních údajů. Po pár dnech jsou ale zpět.

Obava pramenila z toho, že během zasedání v některých případech zazní rovněž jména konkrétních lidí, kterých se projednávané záležitosti dotýkají.

„Zvukové záznamy byly dočasně skryty kvůli upřesnění našich povinností u Úřadu pro ochranu osobních údajů, konkrétně při zpracování osobních údajů pro účel pořizování zvukového záznamu ze zasedání zastupitelstva a jeho následné zveřejnění na webových stránkách města," upřesnil Stanislav Zemánek.

Radnice se proto obrátila na zmíněný úřad, aby věc posoudil. Pokud se ukáže, že k porušování zákona nedochází, město podle tajemníka vrátí záznamy zpět a v jejich zveřejňování bude pokračovat.

„Čekáme na případnou reakci. Kdyby úřad naznal, že je tam nějaký problém, museli bychom zpětně všechny záznamy projít a osobní údaje případně ´vypípat´," sdělil minulý týden k odstranění záznamů tajemník.

Audionahrávky, které město na webových stránkách zpřístupňuje od roku 2012, nakonec veřejnosti ale dlouho skryty nezůstaly. Už v úterý odpoledne byly zpět. Podle tajemníka se Úřad pro ochranu osobních údajů k zákonnosti nebo nezákonnosti zveřejňování vůbec nevyjádřil. Pouze zaregistroval, že město osobní údaje zpracovává.

Záznamy zpřístupňují „vypípané"

Zvukový záznam z jednání zastupitelů pořizují rovněž ve Svitavách. „Jestli do budoucna přejdeme k videozáznamu, je věcí další diskuze. Ale myslím, že audiozáznam dostatečně vypovídá o tom, co se na jednání zastupitelstva děje," vysvětluje starosta města David Šimek. Zvukové záznamy jsou na webových stránkách města od roku 2013. Ochranu osobních dat ve zveřejněných nahrávkách má město ošetřenou. „Poté, co je audiozáznam pořízen, musí být celý poslechnut a všechny osobní údaje jsou ´vypípány´," dodává starosta.

Veřejně přístupné jsou audionahrávky jednání také v Jevíčku. „Pořizování zvukového záznamu schválilo zastupitelstvo v březnu 2008," uvedl tajemník městského úřadu Pavel Sedlák. Na webových stránkách města však zvukové záznamy k dispozici nejsou. Podle tajemníka přísluší takové rozhodnutí opět zastupitelstvu. „Musel by se upravit jednací řád a doposud žádný zastupitel tento návrh nepředložil," vysvětluje Pavel Sedlák. Záznam je však dostupný na městském úřadu, kde si jej každý občan může na vyžádání poslechnout.

Kde ano a kde ne
Města na Svitavsku přistupují k pořizování a zveřejňování zvukových záznamů ze zastupitelstvem různě.
- Moravská Třebová a Svitavy zpřístupňují audiozáznamy na webových stránkách.
- Jevíčko umožňuje poslechnout si záznam z CD nosiče na úřadu.
- V Litomyšli záznam pořizují, ale po vyhotovení písemného zápisu jej skartují.
- Polička záznam nepořizuje.

Nahrávky mají, ale ne pro veřejnost

Také v Litomyšli se pořizují záznamy. Neslouží ovšem pro informování veřejnosti, ale pouze jako podklad pro pořízení písemného zápisu. „O této skutečnosti jsou přítomní informováni vždy v úvodu zasedání. Po vypracování se záznam ničí. Pořizovat se začal společně se zavedením elektronického hlasovacího zařízení od května 2011," sdělil tiskový mluvčí Michele Vojáček. Podle něj radnice o možnosti zveřejňovat zvukové záznamy na webu městě v současné době neuvažuje. „Nejsou mi známy ani žádné návrhy, které by v této souvislosti před šesti lety padly," uzavřel Vojáček.

Zveřejňují jen písemnou podobu

Jediným městem na Svitavsku, které záznamy nepořizuje, je Polička. „Zatím o pořizování záznamu neuvažujeme. Usnesení zastupitelstva jsou bezprostředně po konání schůze zveřejňována na webových stránkách města a následně také v měsíčníku Jitřenka. Mimo to má každý občan města starší osmnácti let právo nahlížet a činit si výpisy ze zápisu z jednání zastupitelstva, který je uložen na městském úřadu," doplnila tisková mluvčí Naděžda Šauerová.