Strana KDU-ČSL by prostřednictvím této známé, ale zároveň kontroverzní osobnosti chtěla zpět získat obvod, kde byl dříve senátorem její kandidát Petr Pithart. Dosavadní senátor, bývalý prezident Agrární komory Jan Veleba (SPO) už kandidovat nebude.

Herman pochází z jižních Čech, nyní žije v Praze 4, kde do Senátu kandiduje neúspěšný kandidát na prezidenta Jiří Drahoš. Herman řekl, že si s Drahošem vyjádřili v senátních volbách vzájemnou podporu.

Herman působil po roce 1989 jako tiskový mluvčí České biskupské konference či jako ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů. Ministrem byl ve vládě Bohuslava Sobotky.

GDPR. Ilustrační foto.
Nařízení GDPR by neměl být strašák

„Ač jsem v politice ztratil mnoho iluzí, neztratil jsem ideály. Politiku beru jako službu lidem. Chci být zástupcem svého volebního obvodu a jeho občanů i ve vrcholné politice. Jsem připravený stát se regionálním 'ombudsmanem' v Praze a senátorem všech,“ řekl Herman. V Senátu chce podporovat kulturu a potažmo cestovní ruch v regionu.

Lidovci mají za Pardubický kraj v Senátu také Petra Šilara (za Orlickoústecko) a Miluši Horskou (za Pardubicko).

Pro obvod 44 Chrudim už své kandidáty navrhly i jiné strany. Za KSČM kandiduje Jaroslav Hájek. Piráti váhají mezi Romanem Šemíkem a Emanuelem Žďárským. STAN vlastního kandidáta nemá. U ODS a ANO ještě ke zveřejnění kandidátů nedošlo.

Návrh od společnosti LONOCO architekti z Luže.
Ve Skutči budou vybírat ze tří návrhů na novou knihovnu