V litomyšlské H.R.G. tiskárně začali vyrábět zdravé a bezpečné tiskoviny s antimikrobiálním lakem. Tiskárna jako první v zemi společně s dodavatelem laků otestovala antimikrobiální disperzní lesklý lak LOCK3.

Propad tržeb

Mnoho firem v regionu zasáhla pandemie koronaviru a s ní spojené ekonomické potíže. Práce ubyla také tiskárně HRG Litomyšl. S výpadkem se chtějí poprat. Mezi jejich klienty patří firmy, které jsou nejvíce postiženy koronavirovou krizí. Jde o hotely, cestovní kanceláře, restaurace, nakladatele nebo výrobce hraček. „Potýkáme se proto s dramatickým propadem tržeb. Snažíme se vymýšlet nové služby, nové produkty a zušlechtění tiskovin. Použití speciálního antimikrobiálního laku je jedna z možností jak oslovit nové klienty a jak jejich produktům přidat něco navíc. Jsme přesvědčeni, že bude na trhu o tento produkt zájem a, že jsme vsadili v této době na správnou kartu,“ vysvětluje Jan Gloser, vedoucí obchodního oddělení tiskárny H.R.G.

Antimikrobiální lak nabízí široké využití. Největší zájem očekává tiskárna ze zdravotnictví, gastronomie, potravinářství, farmacie a také od výrobců osobní hygieny a v hračkářském průmyslu. „Lak lze použít na krabičky, letáky, tiskoviny na podporu prodeje a jiných propagačních brožur. Všude tam, kde dochází k osobnímu kontaktu a velké koncentraci lidí. Umíme si představit, že nás osloví i pojišťovny, banky, finanční poradci nebo realitní kanceláře, kteří používají pro své klienty různé typy tiskovin od smluv, desek na dokumenty nebo jiné propagační materiály,“ dodává Jan Gloser.

Radní a duchovní v Litomyšli uctili památku padlých a obětí u sokolovny i na hřbitově. Akce byla kvůli opatřením proti koronaviru komorní.
OBRAZEM: I Svitavsko slaví 75 let od konce války

Horká novinka

V současné době se jedná o horkou novinku v České republice. První testy se uskutečnily v úterý. Nicméně litomyšlská tiskárna je připravena s unikátním lakem okamžitě zahájit tisk. „Po rychlé kampani na sociálních sítích máme první dotazy a poptávky. Lidé přemýšlejí, jak se mohou chránit a toto může být jedna z cest,“ uzavírá Gloser.

Ochrana se aktivuje světlem a zničí všechny viry, bakterie nacházející se na tiskovině. Pravítko tiskárny H.R.G. je tak první tiskovina v České republice, která byla ošetřena tímto lakem.

Malá dívka spadla v maštalích ze skály
Malá dívka spadla v maštalích ze skály