Její hvězda stoupá pomalu, ale dlouho a stále. Kláru Dostálovou, někdejší vysokou krajskou úřednici, poté náměstkyni ministryně pro místní rozvoj a lídra hnutí ANO v Královéhradeckém kraji, nominoval Andrej Babiš na post nového ministra téhož rezortu.

Nástupkyně Karly Šlechtové, která má coby ministryně přejít na obranu, ale v rezortu neplánuje žádné velké změny. Dokonce ani personální.

„Chtěla bych práci ministerstva jen dále zeefektivnit, ani se jmény sedmi náměstků nehodlám hýbat. Budu pokračovat v práci ministryně Šlechtové,“ řekla včera Deníku Dostálová.

Pár novinek však lze přesto čekat. Asi nejzajímavější je plán Dostálové přeměnit dnešní Státní fond rozvoje bydlení na Státní fond regionálního rozvoje. Ten by nově podporoval nejen bytovou politiku, ale i výstavbu veřejné infrastruktury. Například obecních sportovišť, komunikací, škol a podobně.

„Chci celkově zesílit podporu venkova,“ podotkla Dostálová, která sama pochází z Hořic na Jičínsku.

Slibuje rovněž, že podpoří snahu hejtmanů o vyšší státní subvence krajům na opravy a modernizace silnic II. a III. tříd. Ty kraje převzaly od státu před 16 lety v žalostném stavu, ale bez finančního krytí. Jejich tzv. vnitřní dluh, tedy částka potřebná k jejich opravám, se celostátně vyšplhal na 150 miliard korun. Ze Státního fondu dopravní infrastruktury však jdou zatím spíše drobky, kraje si musí poradit hlavně samy.

„Evropské fondy, které jim pomáhaly nejvíc, však pomalu začnou vysychat. Poté budu určitě jednat o navýšení prostředků ze SFDI,“ uvedla Dostálová.

Ostatně při seznamování s ministerskými kandidáty se prezident Zeman těší nejvíc právě na Dostálovou.

„Zajímají mě její představy, protože právě v tomto resortu by mělo být ono tajemství jak vytvořit rovnováhu mezi úkoly, které dává stát, a penězi, které dává stát,“ prohlásil Zeman.

Kdo je budoucí ministryně pro místní rozvoj
Ing. Klára Dostálová se narodila 13. března 1971. Titul získala na Vysoké škole ekonomické v Praze. Po studiích pracovala jako účetní a poté čtyři roky jako úvěrový specialista v České spořitelně. Od roku 2000 byla přes rok banquet manažerkou Amber Hotelu Černigov. V letech 2002–2004 pracovala jako vedoucí sekretariátu Regionální rady NUTS II Severovýchod. V roce 2004 zakládalapod hradeckým hejtmanstvím Centrum evropského plánování, které následně deset let řídila. Počátkem roku 2014 se stala náměstkyní na Ministerstvu pro místní rozvoj, od listopadu téhož roku je 1. náměstkyní ministryně Karly Šlechtové. V roce 2016 byla zvolena zastupitelkou v Královéhradeckém kraji, na mandát v dubnu 2017 rezignovala kvůli neslučitelnosti funkcí. Na podzim vedla krajskou kandidátku hnutí do sněmovních voleb. Dostálová je vdaná a má dvě děti.