Pro drsné povahy – klasický turek

Ctitelé klasického turka, ti nejdrsnější ho pijí hodně silného a rozhodně bez mléka i cukru, mají určitě z čeho vybírat. Pulty prodejen a marketů málem přetékají nabídkou našich i zahraničních značek káv od Jihlavanky až třeba po Jacobs. Pokud se trefíte do „akcí", přijde vás pak doma či v kanceláři klasickým způsobem připravený šálek kávy v podstatě na pár drobných. A i když si dovolíte jedno malé mlíčko a kostku cukru, zůstanete stále hluboko pod cenou, kterou byste zaplatili v restauracích nebo kávových automatech.
Nová doba s sebou ovšem přinesla i nový pohled na kávu i její přípravu.

Je libo Irish nebo Vanilka – bourbon?

Fajnšmekři se rozhodně pro kávu vypraví do specializovaného obchodu, takového, jako je například na Hýblově ulici v České Třebové. Zde se pak mohou rozhodnout, jaký druh kávy si koupí, na výběr je klasická i aromatizovaná. Záleží čistě na chuti zákazníka. „Z čirých káv je nejprodávanější Kolumbie, z ochucených pak Irish, Čokoláda, Švýcarská nebo Vanilka – bourbon," říká majitel obchodu Petr Nerad. Větší část zákazníků prý dává přednost kávě ochucené. K sypaným čajům zde zpravidla zákazníci dostanou i letáček s návodem, jak postupovat při jejich přípravě. Milovníkům kávy Petr Nerad radí: „Rozhodně by neměl kafe kupovat do zásoby, nejlepší káva je čerstvě umletá a čerstvě upražená, doba spotřeby by měla být do týdne. Pochopitelně záleží i na způsobu uskladnění, ideální je suché prostředí, dóza nejlépe se zabroušeným hrdlem. Lepší je možnost si koupit kávu zrnkovou, která není předem umletá. Zákazník má možnost si ji umlet doma, k tomu je však potřeba kvalitní mlýnek v řádech několika tisíců korun." Zákazníci to zpravidla řeší tak, že si kávu v obchodě zakoupí a nechají si ji zde rovnou i umlít, dostanou ji v sáčku uzavřeném sponou. Jsou to malé balíčky po pěti, deseti dekách, která zpravidla na týden vydrží.
Čerstvě umletá káva z kvalitních surovin, to je jiný gurmánský zážitek než mletá z pytlíku, který se povaloval dlouho v marketu. „Doporučuji podívat se na Youtube Peklo na talíři, kde šéf kulinářského institutu jednoduše vysvětlil, jaký je rozdíl mezi kávou kvalitní a z marketu," upozornil Petr Nerad.

A co je váš šálek kávy? Jste kávomil, nebo raději čaj?

Petr Šilar, senátor,
Horní Čermná
„Oboje dvoje. Z kávy teď nejraději preso, nepohrdnu ani kávou arabskou, brazilskou… Střídám to podle chuti. Turek? Proč ne, když není preso. Nemám rád kávu rozpustnou. Ale čaje piji také, nebojím se experimentovat."
Marie Malá, ředitelka
Oblastní charita Ústí n. O.
„Já mám raději čaj. Když už si kávu někdy dám, volím klasického turka, a Jihlavanku."