Pro rodiny s dětmi jsou velmi vítanou příležitostí, jak za výhodnou cenu nakoupit to, co v dětském šatníku zrovna schází, nebo se zbavit věcí, které už nejsou potřebné.

Maminky nakoupí, sdělí si zkušenosti

První akcí v okrese byla burza v Městském klubu ve Vysokém Mýtě. Konala se už po čtvrté. „Vnikla z důvodu, že se žádná podobná akce tohoto rozsahu ve městě nekonala. Nejenže je zde prostor pro prodej nepotřebného a zakoupení ´zánovního´ oblečení, ale i místo, kde se maminky mohou setkat, sdělovat si své postřehy a zkušenosti související s mateřstvím a dětmi,“ konstatovala za organizátory Martina Skálová. Burzy mají pokračovat, cílem je vytvořit tradici. „V průměru se na burzách objevuje kolem dvaceti prodávajících. Nakupující vstup neplatí, a tak je těžké odhadnout jejich počet. V globálu lze říci, že se setkáváme s pozitivními ohlasy a dotazy na termín následující burzy,“ dodala Martina Skálová. Součástí vysokomýtské burzy byla i sbírka oblečení a hraček pro dětský  domov v Holicích. Protože byla úspěšná, měla by doplňovat  i následující akce. K předání nasbíraných věcí má dojít v průběhu března.

Smutné: krade se 
už i na bazarech

V pondělí začne burza pořádaná Mateřským centrem Medvídek v Ústí nad Orlicí. Burzy organizuje už od roku 2003, a to  dvakrát ročně, vždy na jaře a na podzim. „Bazar od bazaru je to jiné, ale prodávajících bývá kolem sto padesáti a prodáváno je zhruba dva až dva a půl tisíce kusů,“ říká za organizátorky z Medvídku  Katka Fišarová.
Poslední podzimní burza  přinesla organizátorkám i jednu smutnou zkušenost, některé věci se ztratily. „Nevíme, jak to řešit. Asi dáme na dveře pro maminky vzkaz, že pokud se něco ztratí, okrádají samy sebe,“ povzdechla si  Katka Fišarová. Výtěžek z akce jde totiž na provoz mateřského centra. 

Kde a kdy se burzy konají:
Ústí nad Orlicí – tradiční jarní bazar pořádá Mateřské centrum Medvídek v budově římsko-katolického farního úřadu v Kostelní ulici ve dnech 12. – 15. března
Letohrad – jarní burzu dětského oblečení a potřeb pořádá Rodinné centrum Mozaika od 9. do 10. března
Žamberk – občanské sdružení CEMA Žamberk pořádá jarní burzu dětského zboží v ZŠ Nádražní 743 ve dnech 14. – 21. března
Luková – burza dětského oblečení  se koná v místním kulturním domě od 19. do 23. března
Lanškroun – Rodinné centrum Dětský svět pořádá burzu dětského oblečení, hraček, těhotenského oblečení a potřeb pro malé děti v přízemí domova pro seniory ve dnech 27. – 29. března
Choceň – Mateřské centrum Kamínek pořádá  jarní a letní burzu dětského oblečení od 8. do 10. března
Choceň – Rodinné centrum Beránek chystá burzu  jarního dětského oblečení a hraček na dny 21. a 22. 3., výdej neprodaných věcí bude 27. 3.
Česká Třebová – Mateřské centrum Rosa chystá  oblíbený „Sekáč“ na 14. – 16. března
Česká Třebová – bazar dětského oblečení uspořádá DDM Kamarád ve dnech 11. – 13. dubna
Nenašli jste tu „svoji“ akci? Pošlete nám pozvánku, rádi ji zveřejníme!