Už v pátek se naplno rozjede kolotoč akcí, které souvisí s výročím bitvy u Hradce Králové z roku 1866. Očekávanému náporu návštěvníků je uzpůsobena i doprava. Hned několik akcí proběhne v samotném centru Hradce Králové. Jak je to tedy ve městě pod Bílou věží s parkováním? Návštěvníci mohou využít placených míst v rámci parkovacího systému města. Během sobotního odpoledne a po celou neděli navíc budou k dispozici zdarma parkoviště v areálu Univerzity Hradec Králové, před koupalištěm Flošna a u Všesportovního stadionu v Malšovicích.

Od pátečního rána do nedělních 18 hodin bude omezeno parkování vozidel v areálu Velkého a Malého náměstí. V sobotu mezi 
16. a 17. hodinou bude uzavřena trasa z Ulrichova náměstí, přes Gočárovu třídu, třídu ČSA až po ulici V Kopečku směřující na Velké náměstí.

S realizací slavnostního ohňostroje pak souvisí omezení průchodu ulicí Rokitanského, Soukenickou a K. Tomana během sobotního večera.

Odstavná parkoviště

Pro akce poblíž bojišť Střezetice a Chlum mohou návštěvníci využít placených odstavných parkovišť v areálu bojišť. Cena pro osobní automobily činí v obou areálech padesát korun, pro autobusy v areálu u Chlumu pak tři sta korun.

Od sobotních 16 hodin 
až do 20 hodin bude příjezd do obce Střezetice umožněn z hlavní silnice Hradec Králové - Jičín. Silnice ve směru Všestary - Střezetice bude uzavřena.

Po celou neděli pak bude uzavřen vjezd do obce Chlum. Návštěvníci budou moci využít záchytných parkovišť mimo obec.

Na bojiště autobusem

Mnoho komplikací a nervů si ušetří ti návštěvníci, kteří zvolí při cestě na bojiště veřejnou dopravu.

Na bojiště Střezetice platí pro dnešní odpoledne následující jízdní řád. Autobus odjíždí z Terminálu HD Hradec Králové (stanoviště F1) v 16.00, 16.20, 17.30 a 17.40 hodin. Časy odjezdů ze Střezetic pak jsou 19.20, 19.40 a 20.00 hodin.

Během nedělního dopoledne mohou návštěvníci využít veřejnou dopravu při cestě na bojiště Chlum. Autobus odjíždí rovněž z Terminálu HD, přičemž nezměněné zůstává i stanoviště. První spoj odjíždí z východočeské metropole 
v 10 hodin a další autobusy pokračují vždy ve dvacetiminutovém intervalu, 
a sice až do 14.20 hodin. 
Na zpáteční cestu autobusem se lze z Chlumu vypravit nejprve v 16.20 hodin, přičemž další spoje odjíždí rovněž ve dvacetiminutovém intervalu. Poslední spoj pak odjíždí ve 20 hodin.

Základní jednosměrné jízdné pro osoby starší patnácti let činí dvacet korun, pro děti od šesti do patnácti let je cena snížena na polovinu. K úhradě je možné využít i elektronické peněženky z Městské karty. Využití veřejné dopravy doporučují návštěvníkům 
i policisté: „Je očekáván vysoký počet návštěvníků, což s sebou přinese i komplikace v dopravě. Veřejná doprava je pak ideálním řešením. Lidé se tím pádem  zároveň vyhnou i komplikacím s policisty například ve chvíli, kdy by parkovali v místech, kde to není dovoleno," říká krajská policejní mluvčí Ivana Ježková a dodává: „Na celou akci jsou početní stavy policistů posíleny. Ti se navíc při kontrolách řidičů zaměří také na alkohol."

Radek Kozel