Pokud to vyjde už letos, v celém areálu hradu vznikne systém akustických sloupů. Ty přenesou zvuk do sluchátek a nevidomému se při jejich míjení přenese zvuková informace do sluchátka. Na každém stanovišti bude maketa prostor, v nichž se dotyčný právě nachází. Mimo jiné vznikne i kompletní model hradu. „Předně proto, aby nevidomí mohli po hmatu poznat celý areál. Navazují na to i přizpůsobené prohlídky interiérů," uvedl kastelán svojanovského hradu Miloš Dempír.
Pro neslyšící vznikne speciální program nahraný do tabletů, jehož prostřednictvím se lidé díky výkladu ve znakové řeči dozvědí vše, co chtějí znát a projdou také všechny tři prohlídkové okruhy. „Inspirovali jsme se na Slovensku, od hradu Stará Lubovna, který má vypracované podobné systémy. Snažíme se to napasovat na naše podmínky podle soudobých možností. Pokud všechno vyjde, měli bychom v rámci Česka jediný objekt, který nabízí takto komplexní služby pro hendikepované spoluobčany," líčí Dempír.
Nová technika v interiérech hradu i vybavení vyjde zhruba na půl milionů korun. Město už počítá s tím, že hradu, který je v jeho vlastnictví, poskytne finanční prostředky. Avšak jeho spoluúčast na projektu bude poloviční. Zbylou část by měla pokrýt dotace z ministerstva pro místní rozvoj, o níž organizace hradu usiluje. „Pakliže ji nezíská, s projektem bychom ještě rok počkali," uvedl starosta Poličky Jaroslav Martinů.
Za předpokladu, že svojanovský hrad získá peníze od státu, projekt by mohl být připravený ke zkušebnímu provozu už letos v srpnu. Na příští sezonu by se projekt plnohodnotně dokončil. Nebude potřeba nabírat ani nové pracovníky, kteří se o postižené postarají.
„Počítáme s tím, že už u hradu budeme připraveni, abychom se okamžitě mohli věnovat lidem s hendikepem," připomněl kastelán. „Zaměříme se na důkladné odborné proškolení našich stávajících zaměstnanců," dodal.
Kastelán Miloš Dempír a jeho tým se snaží v posledních letech pamětihodnost co nejvíce modernizovat tak, aby posloužila právě hendikepovaným, kteří touží vidět Dům zbrojnošů či hradní prostory. Proto už vloni na podzim pořídili pro vozíčkáře také schodolez, který jim zaručí komfortnější přístup do prostor. Hrad v loňské turistické sezoně zažil největší příval a vloni se do areálu podívalo rekordních dvaapadesát tisíc turistů. Přestože vylepšení služeb pro nevidomé a neslyšící není z principu komerční, určité další procento lidí vyhledávajících historická sídla by mohl do statistik přinést.
„Už loňský výsledek byl výborný a my věříme, že takové projekty a jemu podobné pomohou čísla návštěvnosti ještě vylepšit. Myslíme si, že hrad má potenciál až na 60 tisíc turistů za rok," uzavřel starosta Poličky.