Vypadá to, že pardubická radnice dala na volání rozumu a vyšla vstříc cyklistům. Řeč je o příjemné změně, která čeká pardubickou cyklověž u nádraží. Má totiž zlevnit a to v některých případech až na hodnotu zdarma.

Radnici k tomu sice nevedou bohulibé důvody, ale to cyklistům asi vadit nebude. Cyklověž totiž dlouhodobě zeje prázdnotou. Taxa deset korun za den není sice až tak vysoká, pokud kolo necháváte u nádraží jen příležitostně. Na denní dojíždění do práce to ale za měsíc může dělat dvě stovky a to je odhadem kolem dvanácti set korun ročně. To už je částka k zamyšlení.

"Doporučili jsme upravení sazby za denní uložení kol v cyklověži a navrhli jsme částku stanovit na 5 korun na den za uložení kola," uvádí první z dobrých zpráv primátor Martin Charvát.

Ta ještě lepší ale zní, že v některých případech ani platit nebudete. "Došli jsme k dohodě s Českými drahami, která bude pro občany ještě výhodnější. Pakliže cyklista bude vlastnit platnou InKartu Českých drah, bude mu cena za použití věže redukována o pět korun. Bude jí tedy moci užívat zdarma. Tím věřím uděláme radost především těm, kteří kolo na nádraží nechávají pravidelně cestou do práce," dodává primátor.

Radnice od vstřícného kroku očekává, že se tím zvedne zájem o užívání cyklověže. "Chceme proto tu pobídku mít, zvednout obsazenost a doufáme, že časem si to své klienty najde. Toto je jeden z kroků k tomu to podpořit," dodává Charvát.