Obě tato uskupení mají dohromady 20 mandátů a k získání většiny v 45členném krajském zastupitelstvu jim tak stačí získat jako třetího partnera buď ODS, nebo Starosty a nezávislé. ANO disponuje 12 křesly.

Vyšachování hnutí ANO se dokonce nyní zdá jako jedna z nejpravděpodobnějších variant. Nepřímo to potvrdil právě Netolický.

„S Koalicí pro Pardubický kraj vyjednáváme vůči ostatním subjektům v nově zvoleném zastupitelstvu společně. Vystupujeme jako jedna síla s 20 mandáty," uvedl Netolický. Zároveň však podotkl, že to neznamená, že ČSSD nevede s jinými subjekty také separátní, samostatná jednání.

V uplynulém volebním období sociální demokraté a Línkova KPK vláda na kraji společně s SPO Jaromíra Duška. Ta však ve veolbách pohořeli. I politologové uznávají, že to tandemu Netolický - Línek celé čtyři roky velmi dobře „šlapalo", kraji se daří a nebyly mezi nimi téměř žádné spory. Ostatně ani v kampani nyní nevystupovali jako protivníci. Vzájemná animozita byla i přes různé namlouvací tanečky naopak cítit mezi ČSSD a hnutím ANO. Podle některých kritiků byla nezvládnutá i volební kampaň hnutí ANO.

Vzájemnou blízkost potvrzuje i Línek. „Naše stávající koalice s ČSSD získala od voličů poměrně silný mandát, což může být základ i pro povolební vyjednávání," uvedl vicehejtman Línek.

Na rozdíl od Netolického je však kategorickým odpůrcem jakékoliv koaliční spolupráce s komunisty, takže vedle hnutí ANO už tandemu Netolický – Línek vycházejí jako jediní další možní koaliční partneři už jen občanští demokraté nebo Starostové a nezávislí. Obě uskupení však mají jen po třech mandátech, takže případná koalice jen s jedním z nich by byla velmi křehká.

Příznačné pro blízkost ČSSD a lidovců je také už nepřímo vyslovená podpora Netolického lidoveckým kandidátům v druhém kole senátních voleb na Pardubicku i Orlickoústecku, kde postoupili proti kandidátům hnutí ANO. „Budu volit lidi, které znám," podotkl Netolický.

Dnes ale máme dostihy, budeme se věnovat jim a veškerá jednání necháváme až na počátek pracovního týdne, dodal s odkazem na dnešní Velkou pardubickou Martin Netolický.