Chrudimsko: Keltská kuchyně

Nasavrky - Akci Bašta po keltsku v keltském skanzenu u Nasavrk navštívilo během soboty kolem čtyř stovek lidí. Návštěvníci měli možnost ochutnat jarní polévku nebo medové placičky na ohni a prozkoumat taje kuchyně našich předků. Během dne se nejenom vařilo, ale pletly se i například košíky nebo si návštěvníci vyráběli amulety a ozdoby ze zvířecích kostí.

Orlickoústecko: Hasiči cvičili

Ústí nad Orlicí - Ústecké dobrovolné jednotky hasičů prověřilo v sobotu taktické cvičení s názvem Knapovecká špice, které se zaměřilo na koordinaci složek integrovaného záchranného systému při vyhledávání osob v terénu, nácvik záchrany slaněním a ošetření a transport zraněného. Vedle ústeckých hasičů se cvičení zúčastnila i partnerská jednotka z polského Starého Waliszova.

Pardubicko: Divadelní premiéra

Pardubice - Východočeské divadlo Pardubice se o víkendu rozloučilo s groteskou Mariuse von Mayenburga Živý obraz, která měla premiéru před dvěma lety. Šlo o první uvedení této hry na českých jevištích. Divadlo už ale chystá novou inscenaci - v sobotu 28. dubna bude mít premiéru muzikálová komedie Kvítek z horrroru. V hlavních rolích se představí Martina Sikorová a Petr Borovec.

Svitavsko: Jarní vernisáž

Litomyšl - ,,Mám pocit, že jsem pořád ponořená v jednom obraze,” to o sobě říká výtvarnice Bedřiška Uždilová. V pátek zahájila výstavu s názvem Obrazy v domě U Rytířů. Její díla jsou známa dvoubarevností a také liniemi ovlivněnými kubismem a fauvismem. Hlavním motivem je krajina. Její díla, která procestovala celý svět, můžete obdivovat až do 3. června.

Ilustrační fotografie.
Pro zraněnou ženu letěl vrtulník