Chrudimsko: Veselý Kopec obsadili hrnčíři

Veselý Kopec - V muzeu v přírodě na Veselém Kopci u Hlinska se o víkendu uskutečnila Hrnčířská sobota. Do skanzenu zavítaly téměř dva tisíce lidí. „Slunečné počasí nám přálo, jsme spokojeni," uvedla vedoucí Souboru lidových staveb Vysočina Ilona Vojancová. Hrnčířská sobota nabídla nejrůznější typy výrobků z hrnčířské hlíny. Především pro dětské návštěvníky bylo připraveno několik dílniček, v nichž si vyzkoušely práci na hrnčířském kruhu.

Orlickoústecko: Slavnou éru připomíná pamětní deska

Ústí nad Orlicí - Ústí nad Orlicí si připomnělo výročí 50 let od zahájení výroby bezvřetenových dopřádacích strojů na Orlickoústecku. Firma Rieter CZ pořádala v pátek k výročí slavnostní setkání, jehož součástí bylo i vysazení památného stromu a odhalení pamětní desky před ústeckým hotelem Uno. Rieter také v sobotu pozval veřejnost na den otevřených dveří.

Pardubicko: V centru města se cvičila jóga

Pardubice - V sobotu 13. května od 10 hodin se na Pernštýnském náměstí v Pardubicích uskutečnil piknikový happening na podporu fairtradových a lokálních pěstitelů s názvem Férová snídaně NaZemi. Zájemci si mohli zacvičit i jógu, konkrétně Pozdrav Slunci. Pro děti byly připraveny omalovánky a kvíz. Akce se konala v Česku již pošesté, a to na Světový den pro fair trade.

Svitavsko: Hedvábení připomnělo textilní tradice

Moravská Třebová - Hedvábení je nový festival, který má připomínat bohatou textilní tradici Moravské Třebové. Festival byl slavnostně zahájen v sobotu, následovala pohádka pro děti Císařovy nové šaty, módní přehlídka armádních oděvních doplňků a výstroje. Podvečer patřil vzdušným aktivitám, seskoku parašutistů a vzletu horkovzdušného balónu. Pořadatelé nezapomněli ani na děti, pro které byly připravené tvořivé dílny.