DANIEL DOSTRAŠIL
správce sboru jednoty bratrské, Ústí n. O.
Dan Dostrašil
Přál bych nejprve celé naší zemi, aby se zásadně změnil systém vzdělávání. Od základů, nejen kosmeticky. Přál bych učitelům, aby šli ve stopách Komenského a spoluvytvářeli nový přístup k výchově dětí a mládeže, přál bych jim, aby měli kolegy a nadřízené, kteří budou zapálení pro svou profesi a vzájemně se budou podporovat. A dětem bych přál, aby se setkali se školou, která respektuje jejich individualitu, rozvíjí jejich specifický talent, komunikuje s jejich rodinou a celkově děti připravuje na samostatné fungování ve světě, kde jedinou konstantou je změna. Děkuji tímto všem pracovníkům ve školství, děláte úžasnou a nedocenitelnou práci.

LUDMILA MAREŠOVÁ KESSELGRUBEROVÁ
středoškolská učitelka, Česká Třebová
Ludmila Marešová Kesselgruberová
Prvňáčkům a vůbec školní mládeži přeji učitele, kteří jsou hodnotově zralými, pevnými osobnostmi s pochopením pro lidské slabosti. Učitelům bystrá děcka, která mají chuť se dozvídat a alespoň nějakou úctu ke vzdělání i autoritám. A ještě něco, čeho se škole často nedostává – vstřícné a přiměřeně kritické rodiče!

PAVEL STRNAD
ředitel kulturního domu Na Střelnici, Králíky
Pavel Strnad
Budoucím prvňáčkům přeji milé, laskavé a hodné paní učitelky. Jsem si jistý, že takové u nás jsou. Učitelkám přeji zvídavé a roztomilé žáky a celkem jsem opět přesvědčen, že takoví jsou a budou (alespoň na prvním stupni). Všem účastníkům vzdělávacího procesu přeji koncepční prostředí bez turbulencí a experimentů a dostatek financí pro celý resort. Jsem naprosto přesvědčený o tom, že jaké je a bude české školství, taková bude celá naše společnost.

HANA CHVÁTILOVÁ
ředitelka ZUŠ Petra Ebena, Žamberk
Hana Chvátilová
Dětem přeji učitele veselé, zapálené, se zájmem o práci a vlastní růst. Učitele, kteří nezapomněli, jaké to je být žákem, a kteří se řídí vzpomínkou na své dobré učitele. Učitelům pak žáky zvídavé, aktivní, ale ukáznitelné. A s rodiči, kteří jsou schopni pochopit, pomoci a diskutovat.

MARTIN VÍDENSKÝ
vlakvedoucí osobních vlaků, básník, Letohrad
Martin Vídenský, básník z Letohradu, na vrcholu slovenského Velkého Choče (snímek z letošního září).
V září nastupujícím prvňáčkům přeji zdravě sebevědomé učitele s přirozenou autoritou, kteří budou umět (někdy třeba i hravým způsobem) vzbudit v žáčcích zájem o učení a další nabývání vědomostí. Rozhodně jim nepřeji žádné hysterické kreatury. A učitelům přeji děti, které budou mít o výuku zájem a postupně se naučí rozpoznávat, kdy je čas na hraní a na zábavu, a kdy začínají povinnosti a je třeba se učit. Rozhodně jim nepřeji bandu rozjívených, rozmazlených a sobeckých fracků. Závěrem učitelům ještě popřeji pevné nervy a patřičné ohodnocení jejich náročné práce (poslání).