Větší omezení hazardu a heren. S takovým plánem jdou do čtvrtečního zastupitelstva zástupci Koalice pro Pardubice (KPP). "Jsme přesvědčeni, že je třeba hazard regulovat. Původní předpoklad kompletního zákazu ale neprošel koaličním jednáním. Shodli jsme se na výrazném omezení, které dnes chceme předložit zastupitelům," uvedl za KPP František Weisbauer.

Návrh ale tento týden odmítla rada města. Od letošního roku totiž státní legislativa zavedla omezení hazardních her. "Státní platná regulace státu už dostačuje našim požadavkům. Jsou tu omezení vyplývající z registrací hráče, dochází k rušení heren, které zákon nesplňují – zejména v hospodách a barech a jsou tu pravidelné kontroly. Chtěli jsme spíš vyčkat na efekt legislativy," zdůvodnil odmítnutí primátor Martin Charvát.

"Nová legislativa není dle nás dostatečná. Chtěli jsme zmenšit počet adres, kde je v současné době povoleno provozovat hazardní hry. Důsledky nového zákona ukáže až tento kalendářní rok. Faktem ovšem také je, že začátkem volebního období příjmy města z hazardu činily 70 milionů, vloni to bylo 117. Čísla pro letošní rok, kdy regulace začala platit, zatím neznáme," oponuje František Weisbauer.

Oporu nenašel ani u vedení města, proti bude zřejmě i opozice. „Návrh na novou vyhlášku nepodpoříme, antihazardní legislativa se zpřísnila natolik, že je to podle nás dostatečné. Vyhláška je nesmyslně napsaná – píše se tam třeba, že se hazard nesmí hrát v budovách do sta metrů od hlavního vchodu do školy či zdravotnického zařízení. Jak bude určen hlavní vchod a proč zrovna sto metrů, není jasné. Vadí nám také, že by se tato vyhláška týkala pouze některých ulic," vzkazuje za ODS Karel Haas.

Čapí hnízdo z komína bohdanečských lázní museli hasiči sundat. Podle ornitologů už nebylo v dobrém stavu.
Z komína v lázních zmizelo čapí hnízdo. Rozpadalo se