Celkem 212 obcí z celé České republiky se přihlásilo do třiadvacátého ročníku soutěže Vesnice roku. Nejpočetnější zastoupení má Pardubický kraj s 27 soutěžícími obcemi.

Na Chrudimsku usiluje o úspěch v klání osm vesnic, na Pardubicku šest. „To je velice dobře. V minulých letech jsme zaznamenávali velice nízkou účast, nyní se situace velmi zlepšila. Myslím, že obce pochopily, že nejde o soutěž, kdo dá víc gólů, ale o výměnu zkušeností a spolupráci," zdůraznil předseda krajské komise soutěže Vesnice roku 2017 Tomáš Dubský. Ten je zároveň dlouholetým starostou obce Vysočina, jež se v roce 2015 umístila na první příčce krajského kola soutěže a v republikovém finále skončila druhá.

Starostka Mladoňovic na Chrudimsku Ivana Blehová si už při vyplňování přihlášky do soutěže uvědomila spoustu věcí. „Je tam hodně otázek, ze kterých si uděláte hned obrázek o tom, v které oblasti jste dobří a kde pokulháváte," podotkla. Mladoňovice se mohou pochlubit bohatým společenským životem, výtečnou spoluprací se zemědělskými subjekty a zcela ojedinělou stavbou kapličky, která vznikla přestavbou bývalé trafostanice.

Do krajského kola klání míří i obec Kočí, která je vzdálena od Chrudimi pět kilometrů. „Myslím, že se máme čím pochlubit. Máme krásnou a čistou obec, pořádáme jarmarky a jiné společenské akce, stavíme hřiště, plánujeme domov pro seniory a hlavně kanalizaci, která v naší obci citelně chybí. Dominantou Kočí je kostel svatého Bartoloměje a my dbáme na zeleň a čistotu jeho okolí," řekla starostka Jana Bröcklová.

Soutěžící obce
Okres Chrudim:
Bojanov, Kočí, Mladoňovice, Mrákotín, Stolany, Střemošice, Studnice, Vrbatův Kostelec

Okres Pardubice:
Břehy, Horní Ředice, Chvojenec, Poběžovice u Přelouče, Veliny, Voleč

Okres Svitavy:
Biskupice, Bystré, Dolní Újezd, Hradec nad Svitavou, Kamenec u Poličky, Koclířov, Poříčí u Litomyšle, Pustá Kamenice, Suchá Lhota

Okres Ústí nad Orlicí:
České Heřmanice, Helvíkovice, Lukavice, Zámrsk