A příběh Vejdova lípa rozhodně má. „Má se za to, že byla vysazena někdy po roku 1200. Věkem tedy dosahuje stáří okolo osmi set let. Její výška není závratná, i tak je to úctyhodných 25 metrů. Její obvod 12,59 metru bere dech," popsal lípu Josef Kvičera, který ji navrhl do ankety. Finalisty určila odborná porota. Patnáctého června bude spuštěno hlasování, které potrvá až do 10. října. „Stromy nominovali hlavně aktivní lidé, kteří mají chuť udělat něco pěkného a užitečného pro stromy ve svém okolí. Změnili jsme totiž pravidla, a tak výtěžek zpoplatněného hlasování poprvé putuje zpět do míst, kde finalisté rostou. Pokud se tedy navrhovatelům ve finále podaří nasbírat dost hlasů, budou moci stromu například dopřát ozdravnou kúru nebo v jeho blízkosti vysadit další stromy," říká koordinátorka ankety Hana Rambousková z Nadace Partnerství.
Vejdovu lípu bude možné podpořit podpisem na hlasovacím archu nebo dárcovskou SMS. Pokud zvítězí, získá navíc poukaz na arboristické ošetření a postoupí do mezinárodního kola ankety Evropský strom roku.
Dokladem toho, že i zástupce našeho okresu může anketu vyhrát, je šestikmenná lípa ze Zámrsku. Ta se stala Stromem roku 2004.
Vejdova lípa.