Takovou turistickou atrakci dosud Česko nezažilo. U horní stanice lanovky na Portáškách ve Velké Úpě mají od soboty Herní krajinu Pecka, sestavenou ze šestnácti dřevěných objektů krkonošských zvířat v nadživotní velikosti, kterým dominuje devět metrů vysoké paroží jelena. Uvede vás do ní nová budka infocentra, ve které si můžete půjčit horskou koloběžku, pokud si chcete užít při zpáteční cestě trochu adrenalinu a rychlejší jízdy. Pecka vás provede naučnou lesní stezkou přes hnízda čápů, umístěná pod korunami stromů, ukáže obří modely rysa, mravenců či vřetenovky, sveze tobogánem, zabudovaným v parožím jelena. Je plná nápaditě řešených prolézaček a lanových stezek, ve kterých děti můžou dosyta a časově neomezeně skotačit. Vstup do nich je totiž zdarma.

Herní krajinu Pecka ve Velké Úpě v nadmořské výšce 1062 metrů otevře slavnostní program v sobotu 21. července.
To bude Pecka! Tobogán parožím jelena sveze první návštěvníky

„Pecka je krásná. Jsme tady spokojení, užíváme si to,“ chválila turistickou novinku Karolína Uliarczyková z Říčan, která v Peci pod Sněžkou trávila s rodinou prodloužený víkend a vyrazila na Portášky na první den otevření. „Všechno je ze dřeva, pěkně usazené do přírody a lesa. Děti se krásně zabaví, na jak dlouho chtějí. Je výborné, že taková atrakce je zadarmo, to se v Čechách moc nevidí,“ označila důležitou výhodu. Dobré první dojmy si odnášela z úvodní návštěvy rovněž Monika Světíková z Trutnova. „Pro děti je to naprosto skvělá věc,“ řekla. „Herní krajina, umístěná takhle vysoko, mi přijde jako zajímavý a atraktivní nápad. Výhled na Krkonoše je odtud nádherný. Aspoň je důvod vylézt kvůli něčemu do kopce,“ dodala.

Výřez z grafiky herní krajiny Pecka.
Skluzavka parožím jelena i cesta tlamou rysa. V Krkonoších roste nová atrakce

„Dostat děti do přírody, na chvíli pryč od smartphonů a počítačů, to je přesně účel, který chceme, aby Pecka splňovala,“ připomněl starosta Pece pod Sněžkou Alan Tomášek. „Dnešní doba je hrozně zrychlená. My chceme, aby si rodiny s dětmi v přírodě odpočinuly, zastavily se a chvíli v ní zůstaly. Naším cílem bylo udělat nekomerční, nezpoplatněnou atrakci, což si může dovolit pouze město díky evropským fondům," uvedl.

Krkonošské horské středisko stojí za projektem společně s kolegy z Karpacze, která leží hned za největším českým kopcem v Polsku. Tam vybudují atrakci v trochu odlišném provedení příští rok. Obě radnice úspěšně spojily síly pro získání evropských dotací. Na Pecku přišlo z EU 32 milionů korun. Celkově stála 45 milionů. Dostanete se k ní z Velké Úpy sedačkovou lanovkou nebo pěšky po Stezce horských nosičů. O prázdninách jezdí mezi Pecí pod Sněžkou a Velkou Úpou výletní vláček.

Na Portáškách vzniká herní krajina Pecka, naučná a zábavná stezka krkonošskou přírodou. Bude plná dřevěných instalací inspirovaných krkonošskou zvířenou v nadživotní velikosti, lanových stezek a prolézaček.
Pec spouští investiční akce za půl miliardy