Auto budou zaměstnanci sociálních služeb využívat především ke svozu starších lidí a osob se zdravotním postižením, na převoz do nové provozovny, ale i na různé výlety. ,,Přednostně je vůz určen pro uživatele služby Světlanka – centrum denních služeb, ale v případě potřeby jej využije i pečovatelská služba charity k převozu klientů," upřesnila ředitelka Charity Svitavy Blanka Homolová.

Částku sociální služba získala díky výběru z akce Tříkrálová sbírka, příspěvku jednotlivců a firem, z podpory donátorů z Burzy filantropie, ale také díky finanční pomoci města a kraje. I proto se žehnání zúčastnil radní Pardubického kraje Pavel Šotola. ,,Dotace na sociální služby jsou důležité, ale na to, jak je poskytovat, se už často nemyslí. Bez dopravních prostředků charity nemůžou pořádně fungovat," zmínil radní jeden z problémů, které mají sociální zařízení.

Na novém voze se ušetřilo i díky tomu, že bezbariérová úprava byla použita z původního, staršího svozového automobilu. Světlanka celkově slouží kolem padesáti klientům a každý den jich rozváží zhruba pětadvacet. Vozový park charity čítá osm aut, z čehož jsou dvě upravena pro svoz osob na vozíku a jedno má upravenou sedačku pro spolujezdce, která se dá vytočit do prostoru a snadněji se nastupuje.   (rak)