Novela školského zákona přidává vrásky na čele ředitelům mateřských škol. Od roku 2020 by totiž měly být do školek přijímány všechny děti od dvou let, jejichž rodiče o to požádají.

V současné době, pokud rodiče chtěji někam umístit své dítě, které je mladší než tři roky, např. z důvodu nástupu do zaměstnání, mají v podstatě dvě možnosti: Buď jesle (tam se starají o děti od jednoho do tří let) a nebo školky, které děti v tomto věku přijímají – což rozhodně nejsou všechny, volba je na jejich řediteli. Novela zákona rodičům umožní zaklepat na dveře jakékoliv školky a jejich dítě bude muset být přijato.

S úpravou nesouhlasí ani dětští psychologové (viz box), ani ředitelé mateřinek. „Pro nás s tím souvisí řada různých věcí,“ popisuje Radka Mikulcová, ředitelka MŠ Svatopluka Čecha v Chrudimi a pokračuje: „jsou to třeba úpravy na toaletách, pořízení přebalovacích pultů, zásob plínek, ale i změny personální,“ vysvětluje.

O krok dále už jsou v mateřské škole ve Slatiňanech. Tam už do třídy pro nejmenší děti zavedli funkci chůvy. „Třída je primárně určená pro děti tříleté, v případě nenaplněnosti i mladší,“ vysvětluje ředitelka Eva Tomišková. Chůva pomáhá učiteli s péčí o netříleté děti, a to zejména v oblasti zajištění bezpečnosti, sebeobsluhy a individuálních potřeb dítěte.

Největším – a nejtěžším úkolem pro chůvu samotnou, je utišování dětí: „Pro malinké děti je vstup do školky často velmi náročný. Snažím se o jejich utišování, což v natolik početné třídě není jednoduché,“ přidává svůj názor chůva Miloslava Benešová.

A co si chůva myslí o zařazování takto malých dětí do běžných školek? „Z mého pohledu by se těmto dětem dařilo lépe ve třídách, které by svým provozem připomínaly jesle, tedy ve třídě s nižším počtem dětí a větším počtem pedagogů či chův.“

S ohledem na nařízení zákona to možná bude od roku 2020 ještě těžší. „Doufáme, že se zákon ještě změní,“ uzavírá ředitelka chrudimské mateřinky.