Vánoční stromy, které budou letos dominovat největším hradeckým náměstím, „usadí" Technické služby Hradec Králové za pomoci jeřábu do dlažby už za necelý týden, příští pondělí a úterý. Jedná se o dva vzrostlé smrky pichlavé a jeden smrk ztepilý, stromy jsou vysoké zhruba patnáct metrů.

Historické Velké náměstí ozdobí smrk pichlavý z hradecké Vážní ulice. Na Masarykovo náměstí bude za pomoci speciální techniky dovezen smrk pichlavý od soukromého dárce z Holic. „Letos poprvé povezeme strom z větší vzdálenosti, což bude poměrně komplikované. Vlastní přeprava bude probíhat z Holic po silnici I. třídy v nočních hodinách tak, abychom neblokovali dopravu. Jisté omezení při transportu stromu bude platit i v okolí samotného Masarykova náměstí," vysvětlil Daniel Jeřábek z Technických služeb Hradce Králové.

Uříznuté stromy se na místo vztyčení vezou položené na návěsu a doprava na velkou vzdálenost je vzhledem k rozměrům velmi náročná. Náklad totiž zabírá na šířku téměř dva jízdní pruhy. Přednost při výběru proto mají dobře rostlé stromy přímo z krajského města a blízkého okolí. „Kvůli suchu a kůrovci jsme ale letos neměli jinou možnost a museli jsme přijmout nabídku k těžbě stromu v Holicích," dodal Daniel Jeřábek. Třetí strom smrk ztepilý od soukromého dárce z Lochenic bude dělat radost Hradečanům na náměstí 28. října.

Vánoční výzdobou se veřejnost bude moci poprvé pokochat v sobotu 26. listopadu večer, tedy před první adventní nedělí. „Kromě zmíněných dvou řezaných stromů bude zářit ještě dalších 43 živých stromů rostoucích v centru města a na dalších frekventovaných místech. Na uličních sloupech veřejného osvětlení se navíc rozsvítí více než sto různých dekorací v podobě vloček, oblouků s vločkou, svíček a chocholů," doplnil Tomáš Pospíšil z Technických služeb Hradce Králové. Vánoční výzdoba hradeckých ulic se vypíná tradičně až na svátek Tří králů, tedy 6. ledna.