Vyšetřování ukázalo, že světla mají na svědomí děti. Jestli se podepsaly i na stromech, policie sdělovat zatím nechce.

Poškozeno bylo celkem pět javorů babyka. Podle Gabriely Horčíkové, ředitelky technických služeb, které o stromy pečují, je strom, který neznámý vandal zbavil kůry, odsouzen k zániku: „Tomu není pomoci."

„U stromů, které mají zářezy, šance na revitalizaci je, ale je to vždycky s rizikem. Domníváme se, že se kůra zatáhne, ale růst bude zpomalený," dodala Horčíková.

Viníci nejsou trestně odpovědní

Podle tiskové mluvčí svitavské policie Hany Kaizarové jsou oba případy v šetření. „Řešíme čtyři přestupky poškození svítidel. Měly se toho dopustit dvě děti ve věku do patnácti let," upřesnila mluvčí. K poškození svítidel v zámeckém parkánu mělo podle ní dojít v časovém intervalu od 15. dubna do 14. května letošního roku.

Vzhledem k tomu, že děti nejsou trestně odpovědné, policie případ nejspíš odloží. Případné řešení dětského vandalismu tak asi zůstane pouze na odboru sociální péče města, který má na starosti delikvenci nezletilých.

Škody bude město vymáhat

„Je to k slzám. Pachatelé, kteří poškodili lampy, jsou známí. Jde o dva desetileté výrostky," byl konkrétnější starosta města Miloš Izák. „Možná jich bude víc, byla tam skupinka pěti dětí. Pachatelé nejsou trestně odpovědní, náhradu škody ale budeme vyžadovat od zákonných zástupců," dodal ještě starosta.

Záznam z kamerového systému k dispozici není. „V místech, kde došlo k poškození, bohužel kamerový systém není. Kameru máme na zámeckém nádvoří. Při rozšiřování kamerového systému se počítá s pokrytím zámeckých zahrad," uvedl velitel městské policie Radovan Zobač.

Stromy byly v zámeckém parkánu vysazeny v rámci realizace projektu Cesta od renesance k baroku v roce 2012.