Dorazit na ni má asi 1300 talentovaných sportovců v kategoriích mladších a starších žáků. Celou akci v neděli od 15 hodin odstartuje zahajovací ceremoniál, jenž se uskuteční v pardubické Tipsport areně.

Po vzoru světových olympiád na zahájení účastníci nastoupí na plochu, zástupci sportovců a rozhodčích složí slib, zapálí se olympijský oheň a vyvěsí se vlajka. V doprovodném programu vystoupí například někdejší mistr Evropy v krasobruslení Tomáš Verner či bubeník Mika Ronos. Vlajkonošem výpravy Pardubického kraje bude kapitán hokejového Dynama Pardubice Tomáš Rolinek.

„Kdo alespoň trochu sleduje hokej, tak ví, že Tomáše charakterizuje houževnatost, obětavost pro kolektiv a naprosto stoprocentní přístup, ať už jeho tým vyhrává nebo prohrává. Jen těžko bychom z hlediska přístupu ke sportu hledali vhodnějšího kandidáta,“ konstatoval krajský radní pro sport René Živný.

Boj o 127 sad medailí

Po ceremoniálu se sportovci přesunou do Litomyšle, Chocně, České Třebové, Letohradu, Dolní Moravy či Čenkovic, kde budou bojovat celkem o 127 sad medailí. Cenné kovy budou po vzoru velkých olympiád přebírat během medailových ceremoniálů, které se uskuteční v úterý 30. ledna v Ústí nad Orlicí a ve čtvrtek 1. února v České Třebové.