Bujaré oslavy

Otevření Země Keltů se uskuteční při sobotních bujarých oslavách keltského svátku Beltain.

V Zemi Keltů se tak spojí všechny „keltské aktivity“ z okolí Nasavrk: keltská naučná stezka, expozice Po stopách Keltů a samozřejmě skanzen pod jednu značku. Vzniká tak ucelený koncept zaměřený na podporu cestovního ruchu v Pardubickém kraji.

„Země Keltů není jenom fyzické místo, ale jedná se zároveň i o určitou myšlenku a ideu, je do ní začleněn i festival Lughnasad, který není známý pouze kvalitním výběrem hudebních skupin, ale hlavně unikátní atmosférou, za kterou přijíždějí lidé z celé Evropy. Pocit spolupráce, dobrovolnictví i sounáležitosti je to, co bychom u nás rádi vytvářeli a šířili i dále,“ říká manažer komunikace a PR Jiří Kalát.

V Zemi Keltů nechtějí vytvářet „pouhou“ archeologickou památku, ale jde i o vytvoření místa, které budou sloužit k rozvíjení dovedností a vztahu k přírodě, krajině, tradicím a kultuře.

Ilustrační foto
Chrudimské sportovní areály byly v loňském roce ziskové

Inspirace a klid

„Chceme, aby lidé mohli v Zemi Keltů najít inspiraci, klid i odpočinek. Aby Země Keltů byla místem, kde si mohou vyzkoušet řemesla, poznávat aktivně činnosti, ne se jen dívat. Slovní spojení aktivně strávený čas by se mělo stát synonymem pro Zemi Keltů. Návštěvníci budou mít k dispozici různé nástroje, nářadí a materiály pro vyzkoušení si například střelby z luku či praku, výrobu lžíce, vytvoření tkaniny či oděvu,“ popisuje další záměry Kalát.

Spolku Boii se podařilo dokončit další fázi výstavby skanzenu, ve které se zkvalitnilo zázemí pro návštěvníky, dokončuje se hřiště pro děti a přibyly i další menší stavby.

Země Keltů nabízí prohlídky skanzenu či expozice věnované keltské civilizaci a její kultuře umístěné v nasavrckém zámku, programy pro děti, mládež i dospělé zaměřené na řemesla i životní prostředí. Aktivity jsou doplněny víkendovými akce věnovanými řemeslům, oslavám svátků i archeologii.

Na vytváření a rozvoji Země Keltů se podílí město Nasavrky, Pardubický kraj, ministerstvo pro místní rozvoj a další partneři a dobrovolníci.

Ilustrační snímek.
Při zásobování vodou spoléhají desítky obcí na vlastní možnosti