„Vyřadili jsme šest let staré vozidlo z majetku naší záchranky a vzhledem ke stavu vozového parku na Ukrajině jsme jej věnovali nemocnici v Koločavě. Je důležité, aby byla sanitka ve stavu, který umožní rychlý a bezpečný převoz pacienta do okresní nemocnice v Mižhirija, která je sice vzdálená jen 30 kilometrů, ale cesta vede přes horské sedlo,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

Kraj podpoří také rekonstrukci nemocnice v Koločavě, která má začít letos, hotova by měla být v příštím roce. „Z rozpočtu Pardubického kraje jsme vyčlenili částku 500 tisíc korun. Jsem přesvědčený, že se nám společně s místní samosprávou podaří zlepšit prostředí nemocnice, jež čas od času slouží i českým turistům, kteří oblast Syněvirského národního parku a Koločavy hojně navštěvují,“ řekl Netolický.

„Budeme zároveň chtít vyřazované lékařské přístroje z našich nemocnic převést na Zakarpatí, protože například v Koločavě není řádný rentgen a v okresní nemocnici v Mižhirija je rentgen z roku 1976. Věřím, že zařízení, která již v našich nemocnicích nebudeme potřebovat vzhledem k průběžné obměně, může sloužit řadu let zdravotníkům a pacientům v celé Zakarpatské oblasti,“ doplnil hejtman.