Situace se skutečně mění každým okamžikem. To, co se ještě v úterý zdálo nemyslitelné, je dnes realitou. Začal platit nouzový stav, nesmějí se scházet lidé ve větším počtu než 30 lidí, omezuje se provoz restaurací, zakazuje se pořádání jakýchkoliv kulturních a společenských akcí.

Rychlý vývoj

Zatímco ještě v úterý bylo předmětem kritiky zastavení školní docházky i pro děti prvního stupně, teď už obce a města v kraji samy od sebe sahají i k zavírání mateřských škol. Jako první v kraji k tomu včera přistoupily Pardubice.

„Rada města Pardubic rozhodla, že od pondělí 16. března zůstanou uzavřeny mateřské školy, které město zřizuje. Jedná se o 31 zařízení, která navštěvuje více než 3.160 dětí. Rada města přitom žádá rodiče, aby pokud je to jen trochu možné, neposílali děti do školky už ani v pátek,“ poznamenal primátor města Martin Charvát. „V jednatřiceti pardubických mateřských školkách, které běžně navštěvuje 3160 dětí, jich bylo včera pouze 1200,“ dodal.

Města a obce po celém Pardubickém kraji dezinfikují zastávky, dětská hřiště a další frekventovaná místa. Pomáhají jim hasiči.
ON-LINE: Koronavirus v Pardubickém kraji

Sousední Chrudim ještě dopoledne ubezpečovala rodiče, že mateřské školy nechá otevřené, odpoledne už to ale i tam bylo jinak.
„Právě jdu obvolat ředitelky školek, aby se k tomu vyjádřily. V Pardubicích mateřinky zavírají primárně ne kvůli riziku epidemie, ale kvůli rapidnímu poklesu docházejících dětí,“ uvedl před uzávěrkou Deníku starosta města František Pilný.

Do karantény jde celá firma

Do toho všeho přišla z Litomyšle zpráva o již druhém člověku z Pardubického kraje nakaženém koronavirem.

„Jedná se tentokrát o ženu cizí státní příslušnosti ze správního obvodu obce s rozšířenou působností Litomyšl. Žena navštívila v minulých dnech území města Prahy, nebyla v uplynulých dnech ani týdnech v zahraničí, jde tedy o komunitní nákazu,“ informoval hejtman Martin Netolický.

Deník zjistil, že se jedná o mladou ženu původem z Běloruska, která pracuje v mezinárodní firmě v Osíku u Litomyšle. Celá firma, která má několik desítek zaměstnanců, je tak od dnešního dne v karanténě. V ní skončí i všichni další lidé, kteří byli od 8. března se ženou v kontaktu. Žena má lehký průběh nákazy a leží na infekčním oddělení v Pardubicích.

Vedle dvou nakažených v Pardubickém kraji je dále několik desítek lidí v karanténě. Deník zaznamenal případy, kdy v karanténě jsou i lidé z nařízení ne hygieniků, ale zaměstnavatelů.

„Vrátil jsem se před několika týdny z lyžování v Itálii v nerizikové oblasti, informoval jsem o tom hygienu a ta mi povolila návrat do práce. Tam, když jsem se se svým výletem pochlubil, jsem se ale se zlou potázal. Šéf mě poslal domů,“ řekl muž z Chrudimi.
Stejně reagoval i nadřízený jeho manželky, ta je tak s ním také zatím doma.

Ilustrační foto.
Přijme Litomyšl napodruhé Andreje Babiše?