Protože je na letáku zobrazeno máslo Tatra, hlinecká mlékárna se proti tomu včera dopoledne ohradila. „Společnost Mlékárna Hlinsko, a.s. se tímto distancuje od veškerých aktivit spojených s akcí ´Máslová neděle v Pekle´. Mlékárna Hlinsko, a.s. nedala svolení k použití své obchodní značky, a tím tedy ani k využití svých produktů k propagačním účelům. Celou věc bude dále řešena s majitelem společnosti Pekločertovina,“ stojí v prohlášení.

Eliška si vyčarovala zlatou

Pardubice - Malá Eliška Horáková obhájila své prvenství z loňského mezinárodního festivalu magie v Týně nad Vltavou. I letos uspěla v konkurenci dalších kouzelníků a se svým netradičním a originálním kouzelnickým představením doplněným básničkami se opět umístila na prvním místě a reprezentovala nejen svou Základní školu Štefánikova Pardubice, ale i Pardubický klub kouzla a magie. Se svými rodiči a bratrem Jakubem pak v kategorii iluze skončili na krásném druhém místě. Čtvrté místo v kategorii mikromagie pak obsadil další člen klubu kouzel Pardubice Stanislav Jílek. Své umění předvede i domácímu publiku. V pardubickém Klubu kouzel a magie vystoupí 25. listopadu.

Klobouk měřil 80 centimetrů

Trpišov - Košíky plné hub se už staly samozřejmostí, ale tříkilové kousky se z lesa nenosí jen tak často. Dvěma takovými macky se do redakce přišel pochlubit houbař Ivan Palatáš ze Stíčan. Klobouk většího z hřibů měl po obvodu dobrých 80 centimetrů. „Nalezl jsem je v lese u Trpišova. Čekaly na mě 18 dní a nikdo si jich nevšiml. Rostly tam čtyři, ale dva už nebyly v tak dobré kondici,“ dodává houbař.

Hasiči četli dětem „svoje“ pohádky

Pardubice - Sedm set třicet dva osob, které zemřely v letech 2006 až 2016 na následky požárů v domácnostech, a také další tragédie související s ohněm si během včerejšího Dne požární bezpečnosti připomněli hasiči a s nimi i veřejnost. Profesionální hasiči na stanicích v Pardubicích, Chrudimi, ve Vysokém Mýtě, Moravské Třebové a Litomyšli předčítali dětem Hasičské pohádky s poučením. „Jen v roce 2017 bylo proškoleno v Pardubickém kraji 4376 dětí od mateřských přes základní až po střední školu. Děti připravujeme na každodenní život a běžné situace, do kterých se mohou snadno dostat,“ uvedla tisková mluvčí pardubických hasičů Vendula Horáková.

Klienti stacionářů sbírají víčka

Chrudim - Klienti Denních stacionářů Pohoda a Jitřenka neustále pamatují na Míšu Teresku a pečlivě pro něj shromažďují víčka. Podařilo se jim takto nastřádat dva velké pytle plné uzávěrů.