Přímo v Gočárových Automatických mlýnech v Pardubicích budou vybudovány Centrální polytechnické dílny, které mají sloužit školám, ale i veřejnosti. Rozhodli o tom zastupitelé.

„Centrální polytechnické dílny by měly být nadstavbou se špičkovým vybavením, jež budou školy využívat k výuce a ukázkám prací či pokusů, které v běžné odborné učebně nelze provozovat. Žáci tak budou mít možnost vidět nové technologické postupy a pokusy v praxi," uvedl náměstek primátora zodpovědný za školství Jakub Rychtecký.

Dílny by tak měly být prostředkem k tomu, aby si děti k řemeslům vytvořily vztah. V současné době totiž mnohdy tvoří teorie až 90 procent výuky.

Vedle moderní robotiky a IT technologií budou součástí projektu například laboratoře chemie, fyziky, ale i dílny na kov a dřevo.

Výuka i kurzy

V dopoledních hodinách se zde bude konat bloková výuka pro žáky základních škol, odpolední program pak bude patřit různým kurzům, žáci a studenti zde budou moci pracovat na svých individuálních projektech a pořádat by se zde měly také různé semináře či soutěže.

S majitelem Automatických mlýnů Lukášem Smetanou bude uzavřena patnáctiletá smlouva o nájmu. „První až třetí rok bude nájemné zdarma, čtvrtý až osmý rok 500 korun za metr čtverečný. Poté bude nájemné 1000 korun za metr čtverečný," dodal Rychtecký.