Helvíkovice - Svatého Martina uctí v sobotu v Helvíkovicích na Žambersku, kde se koná Svatomartinská slavnost. Účastníci se sejdou u Statku č. 49, po krátkém programu se vydá lampionový průvod v čele s Martinem na bílém koni po obci. Bohaté občerstvení bude v nabídce od 16.30 v sálku v budově obecního úřadu. Pořadatelé slibují nejen svatomartinské husy, ale i svatomartinské pivo, rohlíky a další dobroty.

Česká Třebová - Zářící Svatomartinský průvod projde parkem Javorka v České Třebové. Akce, kterou pořádá Mateřské centrum Rosa, začne v sobotu v 16.30 hodin. Pro rodiny s dětmi budou připraveny perníčky, horký čaj, svítící doplňky i lampiony. Program zpestří ohnivá show skupiny Tartas.

Letohrad - Bavit se bude i mládež, Svatomartinskou show chystá na sobotní noc Kongo dance-club.

Výtvarné dílny a lampionový průvod

Pardubice - Druhý ročník akce pro rodiny s dětmi spojující aktivní odpoledne a hravé vzdělávání v lidových tradicích a zvycích. To je akce Po stopách sv. Martina, kterou dnes pořádá Kulturní centrum Pardubice. Tento světec k nám má podle pranostiky přivézt první sníh. V Galerii města Pardubic na Příhrádku bude od 14 do 17.30 hodin otevřena výtvarná dílnička, která nabídne zároveň příležitost všem, kdo si chtějí vyrobit lampion či drobnost z korálků. Po ní bude od 17.30 hodin následovat hudební vystoupení Jiřího Kožnara určené především pro dětské publikum. Na akci budou i různé pekařské dobroty, jako jsou koláče či buchty. V 18 hodin na Příhrádek přijede sám sv. Martin na bílém koni. „Jsme rádi, že Martin přijede na skutečně bílém koni, to je pro nás takovou třešničkou na dortu,“ uvedla mluvčí Kulturního centra Pardubice Tereza Břízová. V čele lampionového průvodu děti sv. Martin zavede z Příhrádku zámeckou cestou až do Tyršových sadů na místo nalezení pokladu.

Není nad domácí husičku

Chrudimsko - Hospodyňky si už den před slavnostním svatomartinským obědem nasolily a okmínovaly husu, aby ji několik hodin za pečlivého podlévání pekly dozlatova.

Obchodní řetězce nabízely v tomto týdnu husy v ceně kolem osmdesáti korun za kilogram. Z domácího chovu přijde pečínka podstatně dráž. „Účtuji 180 korun za kilo. Husy krmíme od jara a musíme si péči o ně zaúčtovat, a to včetně zabití a očištění. Zájemců o koupi nám v poslední době přibývá, domácí je zkrátka domácí,“ říká chovatelka Renata z Chrudimska.

Sehnat domácí husu je obtížné, a tak lidé kupují opeřence, kterých je u chovatelů podstatně víc – kachny nebo husokachny. V tomto případě se cena pohybuje kolem 130 korun za kilogram.

Pokud někdo chce zachovat tradici svatomartinské husy zapíjené svatomartinským vínem, má na Chrudimsku dost restaurací, které sváteční menu připravují. Hlavní jídlo doplňují specialitami, jako třeba husími játry v sádle.

Svatý Martin přijede na zámek

Moravská Třebová - Oslavy 760 let města spějí ke konci. Nezbývá tedy, než si užít jednu z posledních akcí. Ta se konána zámku, kam přijede svatý Martin. Slavnostní zahájení je v sobotu v 11.11 hodin a bude spojené s požehnáním svatomartinskému vínu za doprovodu cimbálové muziky. Hudební program nabídne širokou škálu umělců a vyvrcholí koncertem Martina Maxy. Diváci se dozví vítěze soutěže O nejlepší svatomartinskou husu. Celým dnem budou provázet Anna Kulovaná a Jan Antonín Duchoslav.