Strávníci si tak vychutnali vykostěnou dozlatova vypečenou pečínku s žemlovou nádivkou, červeným brusinkovo-jablečným zelím, bramborovým knedlíkem glazovanými kaštany, růžičkovou kapustou s anglickou slaninou a husí omáčkou. Na svůj jídelní lístek přidal i další speciality. Zadělávané husí žaludky, restovaná husí jatýrka na portském víně nebo husí kaldoun.

Svátek svatého Martina je spojován s mladými víny. „Já doporučuji pivo. Přeci jenom jsme v Čechách. Navíc pivovary připravují svatomartinské speciály,“ doporučuje Pavel Němec. Jeho zkušenost s pečením hus je velká. V Bavorsku jich pekl nejen na listopadový svátek stovky. S nákupem bílých opeřenců neměl problém. Pro restauraci se jich podařilo objednat dostatečné množství. Překvapil ho však velkoobchod, který nabízel husy o mnoho levněji, než je zvykem. „Byl jsem zvědavý, a tak jsem podrobně prozkoumal etiketu, a byl jsme překvapen. Zmražené husy byly z loňska,“ říká kuchař. Takové maso by si podle jeho slov nedovolil svým hostům servírovat.

Zájem o husu byl v litomyšlské restauraci velký. Na víkend je připraveno čtyřicet opeřenců. Upéct je však není legrace. Takové množství je potřeba péci po částech a celý proces pečení trvá tři hodiny.