Orlický deník se zeptal některých starostů a ředitelů škol, jestli pana prezidenta sundají… „U nás nevisí od samého začátku, nepatřím k jeho sympatizantům. Snad tím něco neporušuju," uvedl s humorem starosta Českých Heřmanic Pavel Eliáš. Jeho postoj předznamenává i jeho názor na amnestii: „Lehké delikty by mi samozřejmě nevadily, ale pouštět tuneláře je výsměch lidem." Portrét prezidenta nikdy nevisel ani v kanceláři vysokomýtského starosty Miloslava Souška. „Domnívám se, že ta amnestie je velmi špatná," uvedl. Zdůraznil ale, že špatný je celý systém: „Amnestie je jenom střípek. Naše právo se úplně vymklo tomu, aby hájilo spravedlnost, a soudnictví si žije vlastním životem." Jednoznačný postoj na otázku Orlického deníku zaujal starosta Cotkytle Prokop Holý: „V žádném případě portrét nesundám. Jsem pravicově orientovaný člověk a prezident Klaus tam bude viset do té doby, dokud bude prezidentem."

Je to ubohé!

Nositeli iniciativy, která se ze Zlínska šíří do dalších míst Česka, jsou vedle starostů i ředitelé škol. Na názor jsme se zeptali také jich. „Sundávání podobizny prezidenta, byť, myslím, není povinnou součástí vybavení škol či úřadů, je prostě ubohé. Kdo sundával podobizny Havla? A sundávali by dnes jeho portréty ti, co tak činí se současným prezidentem, kdyby to byl on, kdo by vyhlásil tuto amnestii? A proč to vlastně dělají?" ptá se ředitel školy v Sopotnici Josef Kopecký. „Fakta jsou taková, že prezident využil své ústavní právo. Ústavní! Ústava je přeci tím hlavním zákonem, podle kterého se náš stát řídí. Všichni ti, co sundávají podobiznu prezidenta Václava Klause, by tedy měli především bombardovat své poslance a senátory, aby změnili ústavu. Tedy pokud chtějí prezidenta republiky zbavit této pravomoci," pokračuje pedagog a na závěr dodává: „Sundávání podobizny prezidenta republiky je dětinské gesto. Asi jako za zdí hrozit učitelovi, že mně dal pětku z dějepisu. Je ale žel typicky české. V případě škol by mě potom velice zajímalo, jakým způsobem nestranně a objektivně tento krok učitelé zdůvodnili žákům. To by možná mohl být i podnět pro Českou školní inspekci…"
Ředitel Základní školy J. A. Komenského v Brandýse nad Orlicí Miloslav Dušek se k výzvě Sundejte portrét prezidenta přidávat nebude: „Na naší škole nic takového probíhat nebude. Určitě ne proto, že bych souhlasil se vším, co pan Klaus dělá. Už dávno ne. Pro mě je to prezident a určitá úcta k němu by se měla zachovávat."