VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Středy doktora Středy: Jak je to s hodným a zlým cholesterolem

Východní Čechy – Na preventivních prohlídkách u lékaře se nemálo lidí dovídá, že mají vysoký cholesterol. Je to způsobeno většinou nezdravým životním stylem, který je často doprovázen nadváhou či obezitou. Vysoká hladina cholesterolu v krvi může společně se špatným stravováním způsobovat některá onemocnění. Jak snížit jeho koncentraci v našem krevním oběhu? Pojďte se o cholesterolu dozvědět více.

2.9.2015
SDÍLEJ:

Doktor Leoš Středa.Foto: Michal Horák

Cholesterol je druh tuku, který je důležitou součástí každé naší buňky. Tato látka je naprosto nezbytná pro celkové prospívání a zachování základních životních funkcí našeho organizmu. Cholesterol obecně dělíme na LDL a HDL cholesterol. HDL se někdy laicky označuje za tzv. hodný cholesterol a LDL je zase tzv. zlý. Jedním z úkolů hodného cholesterolu je přesouvat zlý cholesterol do jater, čímž pomáhá celému organizmu.
Játra jsou orgán, který odpovídá za celkové množství cholesterolu v krvi. Je-li všechno v těle tak, jak by mělo být, tedy v harmonii a rovnováze, je v krvi cholesterolu „tak akorát" na to, aby pomohl zajistit průběh životně důležitých funkcí.
Často se v novinových článcích či na internetu dočítáme, že cholesterol je velmi špatný a je zodpovědný za různá onemocnění, jakými jsou například ateroskleróza (kornatění tepen), kardiovaskulární poruchy, hyperlipidémie (zvýšená hladina cukru v krvi) a mnoho dalších.
Za tyto nemoci většinou nemůže cholesterol sám o sobě, ale může za to také celkově nezdravý životní styl a špatné stravování.
Farmaceutický průmysl přišel s několika léky a doplňky stravy pro snížení LDL cholesterolu. Tyto přípravky ale samozřejmě nejsou zadarmo a ne každému se chce za ně utrácet. Pokud nechcete ani vy, a přesto potřebujete snížit hladinu cholesterolu v krvi, stačí se zaměřit na svůj jídelníček a přidat anebo naopak ubrat některé potraviny.

Životosprávou ku zdraví

Při přípravě pokrmů by mělo být omezeno smažení, fritování, ale i časté grilování. Tučné maso by se mělo konzumovat pomálu, spíše se doporučují kvalitní ryby, drůbež a zvěřina. Oleje používejte pouze ty kvalitní, přičemž za nejvhodnější je považován olej lněný, konopný či olivový. Velmi prospěšná jsou také semínka ze lnu, slunečnice, sezamu či dýně a konopí. Sladit by se mělo pouze málo a vynechat byste měli veškeré sladkosti. Bílé pečivo nahraďte celozrnným nebo kváskovým a denně si dejte 3 porce čerstvé zeleniny a alespoň jednu porci čerstvého ovoce. Strava by měla obsahovat dostatek vlákniny a omega 3 a omega 6 nenasycených kyselin. Ideálním zdrojem je potom lněná vláknina.
Aby byla životospráva opravdu zdravá a cholesterolu v krvi méně, měla by být také omezena konzumace alkoholu a tabákových výrobků. Každý den je více než vhodné zařadit do režimu alespoň půlhodinovou svižnou procházku či jiný druh aerobního sportu.

Autor: Redakce

2.9.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto

Omezení péče o pacienty v nemocnicích nehrozí

Zámecké svatební dny.

Veletrh nabídne vše, co potřebujete ke svatbě

Fotbalisty Pardubic prověří slovenský lídr

Pardubice - Před posledním zápasem skupiny už je jasno, že pardubičtí fotbalisté finálovou účast z minulého ročníku Tipsport ligy nezopakují. Po prohrách s Brnem a Znojmem je na závěr čeká Skalica, lídr druhé slovenské ligy. Hraje se v sobotu od 13 hodin v brněnském areálu VUT.

Martin Faltejsek: Chtěl jsem si stačit sám i v roli modela

Lanškroun /ROZHOVOR/ - Autoportrét ve vodě, sněhu, snímky z okolí Lanškrouna i fotografie pro módní časopis Elle. Martin Faltejsek z Lanškrouna třikrát vyhrál Czech Press Photo a právě v sobotu zahájí v lanškrounském muzeu svoji první výstavu v rodném městě. Autoportréty a fotografie pořízené v Lanškrouně a okolí - Stav beztíže.

Konec týdne: mrtvá labuť i spadlé stromy

Orlickoústecko - Kalamita opadla, Frederick „jen“ polámal pár stromů.

Husa bez provázku a výcvik lavinových psů: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve dnech 18. a 19. ledna 2018.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT
>