Deset kilo je pryč

Doktor Středa nejprve Tomáši Magnuskovi změřil tuky a metabolismus a doporučil mu dietu StředaForm. Ta omezuje potraviny, které obsahují sacharidy, a upřednostňuje stravu složenou převážně z bílkovin. Nedílnou součástí diety je také nerozpustná vláknina, která blahodárně působí na trávicí trakt a pročišťuje organismus. Nejsou omezené velikosti porcí, jíte do sytosti a nemáte tedy pocit hladu, který tak často způsobí selhání diety.
Tomáš Magnusek na začátku hubnoucího procesu vážil 144 kg při výšce 178 cm. Podle vypočteného body-mass indexu trpěl morbidní obezitou. Za první měsíc se mu podařilo shodit 4 kilogramy. Další motivací pro něj byla jeho manželka Gábina. Ta mu slíbila, že když zhubne na 110 kg, tak ona přestane kouřit. Začala mu také chystat krabičky s připraveným jídlem na celý den.
„Krabičky obsahují většinou maso, sýry a vajíčka a to mi vyhovuje, protože velmi rád jím," říká režisér. Nyní je jeho váha 134 kilogramy. Znamená to tedy, že za pět měsíců shodil deset kilogramů. Vzhledem k jeho pracovnímu vytížení se takový výsledek dá uznat jako dobrý a sám Tomáš Magnusek je s ním moc spokojený. Jak s oblibou pokaždé říká: „Celý život jsem jen tloustnul a teď konečně hubnu."

Může se i mlsat

Běžnou součástí dřívějšího jídelníčku pana režiséra Magnuska byly také sladkosti a slané mlsání. Chuť na sladké dnes zahání například pomocí mascarpone, které si sladí stévií. Recept na dietní tiramisu z mascarpone najdete také na webu www.nadvaha.cz. Co se slaného mlsání týče, výborné jsou třeba zapékané mozzarellové tyčinky obalované ve lněné vláknině.
Potřebné suroviny: 1 vaječný bílek, mozzarella, lněná vláknina, granulovaný česnek, sůl.
Postup přípravy: mozzarellu nakrájíme na hranolky, vaječný bílek osolíme a napěníme metličkou, lněnou vlákninu smícháme s granulovaným česnekem. Mozzarellové hranolky namáčíme v bílku a obalujeme ve lněné vláknině s česnekem. Takto připravené tyčinky naskládáme do zapékací misky a dáme do trouby vyhřáté na 170°C přibližně na pět minut. Po vyndání z trouby necháme tyčinky vychladnout. Konzumujeme vždy čerstvé (neděláme do zásoby), protože lněná vláknina po čase malinko zhořkne.

Pomáháme hubnout

Máte kila navíc? Chcete hubnout? Napište a ptejte se na diety, cvičení na hubnutí či správný jídelníček. Posílejte své otázky e-mailem na: hubnetesdoktorem@denik.cz. Poradí vám MUDr. Leoš Středa, který přednáší o hubnutí a léčbě obezity na 1. lékařské fakultě v Praze. Píše o hubnutí odborné knihy, popularizuje zdravou stravu, diety a kosmetiku. Se spoluautory (Profesor Rajko Doleček a MUDr. Kateřina Cajthamlová) letos vydal publikaci Nebezpečný svět kalorií. Každý týden jezdí do ordinace v České Třebové, kde se hubnout a zhubnout pod jeho dohledem úspěšně snaží stovky čtenářů Deníku. 

STRÁNKY OBEZITOLOGICKÉ ALIANCE NAJDETE ZDE.

STRÁNKY POLIKLINIKY DOPRAVNÍHO ZDRAVOTNICTVÍ ZDE.