Roman Švejda, Lukáš Gavlovský a Josef Pleskot, kteří za výzvou stojí, zrcátka instalovali kolem voskového Srdce pro Václava Havla v zámeckém sklepení v Litomyšli. Nová instalace se otevřela návštěvníkům v sobotu odpoledne, den před 10. výročím vzniku Československé republiky.

Lidé posílali zrcátka nejen z celé České republiky, ale také ze Slovenska, Německa, Švýcarska a dalších zemí. Celkový počet se vyšplhal na 1750. Zhruba tisíc pět set jich našlo své místo na klenbě a stěnách kolem voskového srdce. Díky různým tvarům a velikostem zrcátek je v nich odraz Srdce vždy jiný a stále je možné objevovat nové pohledy.

Nenainstalovaná zrcátka ale také ozdobí zdi podzemního sálu. „Byly jsme ve sklepení pět dní a měli jsme na sobě takovou tíhu, že to nestihneme, že jsme to zkrátka přepískli. Nejdřív přišly obavy o dostatek zrcátek, pak jsme zjistili, že chodí další bedny a vrší se ošatky. Ani pátý den nebyla jejich instalace hotová. Tehdy jsme si uvědomili, že jde vlastně o neukončený proces. Ani pravda a láska nemohou navěky zvítězit nad lží a nenávistí. Nikdy to tedy nebude hotové,“ říká Lukáš Gavlovský. Roman Švejda dodává, že se do Litomyšle vrátí, aby i pro zbylá zrcátka našli místo.

Výzva pokračuje. Lidé mohou dál svá osobní zrcátka zasílat na adresu Smetanovy Litomyšle.

Chrám v Litomyšli se vrátil piaristům
Chrám v Litomyšli se vrátil piaristům