„Pozdrav“ sprejerů objevil Miloš Zeman, dobrovolný strážce přírody Přírodní rezervace Prachovské skály. Nápis 2,5 krát 1 metr je na pískovcovém masivu na veřejnosti nepřístupných místech. „Je to poprvé, co byly skály takto zdevastovány. Echo jsem dostal od horolezců,“ říká naštvaný Zeman, který si na adresu vandalů nebere servítky. 

Podle Zemana by měla jít malba odstranit, ale konkrétní zkušenosti s popsaným pískovcovým masivem zatím nikdo nemá. „Musíme se poradit se správcem lokality Dominikem Feštrem a ochranáři na dalších krocích,“ upozorňuje Zeman. 

Petr Kořínek ze správy  Chráněné krajinné oblasti Český ráj se domnívá, že se těžko podaří vypátrat viníka. „Všechno zdokumentujeme, oslovíme geology, zda půjde nápis odstranit aniž by došlo k narušení skal. Ani to nemohu komentovat,“ přiznává rozzlobený Kořínek.

Vzhledem k tomu, že půjde v rámci ochrany přírody zřejmě o přestupek, správci zatím nezvažují podání trestního oznámení.  

Strážce Zemana nyní čeká perný víkend, celou lokalitu skal bude znovu prozkoumávat, zda nebyly znehodnoceny další masivy. 

Prachovské skály jsou skalní uskupení pískovcových útvarů různých tvarů, rozkládající se zhruba 5 až 7 km severozápadně od Jičína. Jde o přírodní rezervaci, která je součástí CHKO Český ráj a oblíbeným cílem turistů. Vznikly v období druhohor jako usazeniny na okraji moře.