Hron v minulosti pozemky získal ve veřejné dražbě za milion korun, následně je převedl do společného jmění manželů a nakonec daroval tchyni, která je Službám prodala za 5 milionů korun. Představenstvo akciové společnosti podalo trestní oznámení na neznámého pachatele, kauzu už prověřuje policie.

„Předpokládám, že rada města stoprocentním počtem hlasů doporučí představenstvu Služeb, aby na prodej pozemků přistoupilo. Způsobená škoda bude minimalizována. Může to být polehčující okolnost, policie k tomu asi nepřihlédne, ale u soudu by to mohlo být významné. Nechci však předjímat,“ uvedl primátor Pardubic Martin Charvát.

Karel Hron se se svou manželkou rozvedl a rozhodnutí je podle něj na jeho tchyni. „Myslím si, že se jim nelíbí, že jsou obviňovány z nějaké nekalé činnosti, a nechtějí svoje jméno nechat dál poškozovat,“ řekl Hron pro Českou televizi.

ODVOLALI I RADNÍHO
Hron byl hned po vypuknutí kauzy vyloučen z hnutí ANO, jehož byl členem, rada města odvolala i celé představenstvo firmy v čele s předsedou Vítězslavem Novohradským z ČSSD, jenž přišel také o post radního.

Nejedná se však o první kauzu spojenou se Službami města Pardubic. V minulosti už Služby nakoupily pozemky u Chrudimky, a to také bez souhlasu radních. Největší pozornost přitáhla cesta tehdejšího vedení Služeb do Jihoafrické republiky, kde se manažeři měli učit nakládat s odpady. Zájezd podle auditu nesplňoval znaky pracovní cesty a akciovku města vyšel na statisíce. Účastníci už peníze společnosti vrátili.