Víc než patnáct let staví dvojice inženýrů vyhlídkové věže po celé republice. Martin Novák a Antonín Olšina mají na kontě už dvě desítky rozhleden.

Martin Novák začal projektovat rozhledny v Proseči, kde byl starostou, a okolí. Jako první spatřila světlo světa Toulovcova rozhledna. Stojí na Jarošovském kopci ve výšce 539 m nad hladinou moře mezi obcemi Jarošov u Litomyšle a Budislav v okrese Svitavy. Rozhledna měří 15 metrů, má dvě vyhlídkové plošiny, první ve výšce 6 metrů a druhou ve výšce 12 metrů. Nahoru vede 60 schodů. Z rozhledny je vidět nejen do blízkého okolí, ale při dobré viditelnosti i okolí Pardubic, Hradce Králové a prakticky celý pás pohoří ohraničující Českou republiku ze severu.

Druhou rozhlednou v pořadí je Terezka, dřevěná rozhledna s ocelovými prvky, která byla vystavěna v lokalitě na Pasekách nad Prosečí ve výšce 626 metrů a dosahuje 28 metrů. Rozhledna má jednu hlavní vyhlídkovou plošinu, která je umístěna ve výšce 25 metrů a čtyři mezipatra. Na vrchol vede 112 schodů. Věž byla veřejnosti zpřístupněna 22. srpna 2004. Jmenuje se po spisovatelce Teréze Novákové (1853–1912), která do Proseče zajížděla od roku 1901. V roce 1903 zakoupili manželé Novákovi v Proseči chalupu, v letech 1903–06 zde vznikl román Děti čistého živého. Po smrti manžela tu Teréza Nováková zůstala natrvalo a zpracovávala náměty z cest po okolí do svých dalších románů.

Borůvka se jmenuje třetí vyhlídková věž, která byla postavena na území mikroregionu Toulovcovy Maštale. Svou konstrukcí se vymyká běžnému vzhledu a provedení ostatních rozhleden a patří k nejzajímavějším a nejkrásnějším stavbám svého druhu v širokém okolí. Celková výška rozhledny je 18,5 m. Vyhlídková plošina je umístěna v 15 metrech a umožňuje kruhový výhled do krajiny na rozmezí České tabule a Českomoravské vrchoviny. Rozhledna stojí ve výšce 460 metrů a k nejvyšší vyhlídce vás dovede 75 schodů. Provoz rozhledny byl zahájen 4. června roku 2005. Borůvka je postavena v kombinaci materiálů dřevo, kov a její název je odvozen od jména návrší, kterému se říká Borek nebo Na Borůvčí.

Stavební projektanti Martin Novák a Antonín Olšina jsou autory dalších zajímavých českých rozhleden. Zatím poslední je Kopaninka, která se právě staví v blízkosti penzionu Lada v Repechách u Vyškova. O její existenci se zasadil jménem spolku Repechy Crew majitel penzionu Břetislav Usnul.

Turistická rozhledna v nadmořské výšce 635 metrů bude mít dřevěnou nosnou konstrukci z modřínového dřeva s ocelovým točitým schodištěm. Vyhlídková plošina bude umístěna ve výšce 18 metrů nad okolním terénem, celkově by měla rozhledna dosáhnout výšky 22,5 metru.

Architektonicky zajímavé vyhlídky jsou v Čechách zejména o prázdninách hodně navštěvované. Určitě stojí za to zavítat na rozhlednu Bára, která stojí nedaleko Chrudimi v rekreačních lesích Podhůra. Atypická a unikátní konstrukce tvaru trojbokého komolého jehlanu je podle autora rozhledny, architekta Martina Rajniše, ojedinělá nejen v Evropě, ale pravděpodobně i na celém světě. Lehká a vzdušná konstrukce rozhledny je vyrobena z modřínového a dubového dřeva, které pochází z chrudimských městských lesů. Jde o druhou Báru v pořadí. Zatímco ta první se zřítila k zemi krátce po slavnostním otevření v roce 2008. Na zbořeniště se okamžitě dostavil architekt Martin Rajniš. „Dostal jsem od větru do držky, ale jedno vím: rozhledna tu bude znovu stát. A bude stejně krásná,“ uvedl tehdy. Zanedlouho stála na místě bytelnější Bára II, která povětrnostním podmínkám v klidu odolává.

Jak se dostat na Toulovcovu rozhlednu:
Ze silnice 34 odbočit na Proseč a odtud na Budislav. Parkoviště je asi 300 metrů od vjezdu do obce. Samotná rozhledna stojí na půl cesty mezi obcemi Budislav a Jarošov.
Otevírací doba:
V létě je rozhledna otevřena od 10 do 17 hodin. Za nepříznivého počasí je uzavřena. Vstupné pro děti je 10 korun a pro dospělé 20 korun.

Jak se dostat na Terezku:
Ze silnice 34 odbočit v obci Borová na Proseč. Rozhledna stojí u obce Paseky.
Otevírací doba:
Přes léto je rozhledna otevřena od 10 do 12 a od 13 do 17 hodin. Dětské vstupné je 20 a pro dospělé 30 korun.

Jak se dostat na Borůvku:
Ze silnice 34 odbočit na Proseč, Perálec a Hlubokou. Rozhledna se nachází nedaleko od této obce.
Otevírací doba:
V létě je rozhledna otevřena denně od 10 do 12 a od 13 do 17 hodin. Vstupné pro děti je 10 a pro dospělé 20 korun.