Na pódiu v čele místnosti najdou příchozí na tabulích trojici vítězných návrhů vybraných komisí města, ale i návrh oceněný odborníky. Hned vedle běží na televizní obrazovce smyčka záběrů, na nichž je zachycena aktuální podoba nyní prázdného objektu i současný stav jeho vnitřních prostor.

„Líbí se mi snad všechny představené návrhy, pro mě by to byl těžký výběr,“ svěřil se včera nad panely jeden z návštěvníků.
„Mně se asi nejvíc zamlouvá návrh číslo osm. Celkově jde o pěknou kompozici, i když na ní má budova rovnou střechu, což, pokud vím, město nechtělo,“ přemítá jiná návštěvnice.

BUDE I PROHLÍDKA
V komisi sestavené městem nicméně zvítězil návrh s pořadovým číslem 18. Starosta Ivan Jeník říká, že shoda nad ním byla jednoznačná. „Uvedený návrh zachovává takový ráz budovy se sedlovou střechou, který se dobře hodí k vedle stojícímu zámku. A taky nejlépe řeší prostranství před celým objektem, dokonce s náznakem jakéhosi náměstíčka,“ vysvětluje Ivan Jeník.

Výstava teď potrvá do neděle 1. října 2017 a každý den bude přístupná od 10 do do 18 hodin. Veřejnosti bude umožněna i prohlídka vnitřních prostor Kabeláčova mlýna. Uskuteční v sobotu 23. září a v neděli 24. září od 12 do 17 hodin. Sraz zájemců o prohlídku bude přímo na parkovišti u objektu.

A co bude dál? „Už jsme vstoupili v jednání s vítěznou firmou, po které budeme chtít, aby nám vyhotovila dokumentaci pro stavební řízení. Předložení takovéto dokumentace je pak také nutnou podmínkou při případné žádosti o dotaci.,“ pokračuje starosta Ivan Jeník.

ZÁZEMÍ PRO SPOLKY
Celkové náklady na vlastní stavební rekonstrukci by podle předem známých soutěžních podmínek neměly překročit 45 milionů korun, ale odhadovat už teď konkrétní výsledek soutěže o provedení díla by bylo předčasné. O funkci rekonstruovaného objektu mají nicméně ve Slatiňanech jasno. V komplexu budov někdejšího Kabeláčova mlýna by už podle zadání architektonické soutěže měl vzniknout například nový společenský sál a v objektu by měly najít důstojné zázemí také nejrůznější slatiňanské spolky a neziskové organizace. „Přestěhovat by se sem měla také slatiňanská městská knihovna spolu s informačním centrem,“ doplňuje Ivan Jeník.

Na cestě za rekonstrukcí nevzhledného objektu zbývá ještě učinit řadu kroků. Vedení města odhaduje, že jen zpracování projektové dokumentace a vyřízení dalších úředních náležitostí zabere zhruba rok. Z toho plyne, že samotnou přestavbu bude moci s největší pravděpodobností zahájit až zastupitelstvo města sestavené po komunálních volbách v příštím roce.