Nejčastěji chodí do sociálního šatníku bezdomovci. Už dobře vědí, že nesmějí přijít opilí anebo být agresivní. míří. 
Sociální šatník je místnost plná regálů s popisky. Pracovnice ČČK spolu s dobrovolnicemi vesměs své klienty znají, všimnou si okamžitě vylepšeného vzhledu, radují se z jejich úspěchů, třeba v podobě brigády nebo sehnání přístřeší v ubytovně. 

Bezdomovci nejsou jedinými klienty sociálního šatníku – ČČK je připraven poskytnout v případě živelné katastrofy humanitární pomoc každému. S prázdnou neodcházejí ani rodiny v hmotné nouzi, které dostávají poukázky ze sociálního odboru městského úřadu. Výjimkou není pomoc při vybavování dětí na tábor, do školky, na internát. Nicméně o dětské oblečení je aktuálně zájem nejmenší. Děti, které se při dlouhém vybírání pěkně nudí, si odnášejí hračky, omalovánky, knihy i sportovní potřeby.

Chrudimák ukládá odpad. Vpravo část plastového odpadu přivezeného do dvora během pouhých dvou dnů.
Chrudimský sběrný dvůr přestává stačit

„S rozmístěním kontejnerů na oblečení výrazně klesla aktivita občanů, kteří donášejí vysloužilé věci k dalšímu použití. Bohužel si mnozí myslí, jak pomáhají, ale asi by byli zklamaní, že obsah kontejnerů se dále zpeněžuje, že se k potřebným dostane jen zlomek,“ říká jedna z dobrovolnic Iva Malinová s tím, že zásoby v chrudimském sociálním šatníku jsou už téměř na dně. Co nejvíce chybí? Pánské i dámské oblečení, spodní prádlo, ponožky, boty, čepice, mikiny, tepláky, zimní oblečení a obuv, trička, kalhoty, trika s dlouhým rukávem, bundy. 

Pokud chcete pomoci potřebným, sociální šatník sídlí v Městském parku 274 v Chrudimi. Otevřen je každý den, lze se předem ohlásit telefonicky na čísle 469 620 318 nebo na e-mailové adrese info@cckchrudim.cz.   (im, ron)