Jak uvádí skutečský starosta Pavel Bezděk, město by například rádo v příštím roce vybudovalo ve spolupráci se Speciální základní školou Skuteč stacionář pro žáky. Nové zařízení má vzniknout po rekonstrukci budovy zvané Špitálek v jeho přízemí a první patro obsadí psychologická poradna.

„Po stacionáři je poptávka od obyvatel i okolních obcí, proto jsme se rozhodli, že bychom jej měli zřídit a doufám, že v příštím roce by mohl být zrealizován," říká Pavel Bezděk s tím, že vedení města již podalo žádost o dotaci na rekonstrukci Špitálku.

Dalším z plánů, který by skutečští rádi do příštího roku zrealizovali, je příprava hned dvou nových lokalit pro výstavbu domů.

„Potřebujeme udržet mladé rodiny ve městě, takže pokud budou mít chuť stavět, máme zadané zpracování dvou studií podle územního plánu. Zkraje příštího roku už by mohly být známý konkrétnější informace o parcelách," doplňuje starosta.

Kanalizace i cyklostezky

Zejména cyklisty pak z výčtu investic do budoucích let jistě potěší myšlenka vybudovat cyklostezku mezi Lažany a Předhradím.
Část peněz hodlá město vložit doslova pod zem, a to v podobě nové kanalizace ve třech místních částech a také výměnou trubek dvou přivaděčů na pitnou vodu.

„Jak se zpřísňují podmínky vypouštění odpadních vod do vodotečí, časem nás čeká modernizace čističky odpadních vod. Rekonstruovali jsme ji před jedenácti lety, kapacitně postačuje, ale modernizace bude potřeba," vysvětluje starosta.

Boj o občanky

Vedení skutečské radnice nebude podle Pavla Bezděka ustávat také v boji o rozšíření pravomocí zdejšího městského úřadu a rozšíření jeho agendy. Jistého úspěchu už dosáhlo, neboť od minulého roku zařadilo Ministerstvo vnitra Skuteč a také Chlumec nad Cidlinou do pilotního projektu, aby si lidé mohli vyřídit občanské průkazy i ve městech, kde to dosud nešlo.

Na městský úřad přijedou úředníci, kteří žádosti vyberou a za měsíc je na stejném místě žadatelům vydají. Ve Skutči tyto speciální úřední hodiny připadají na čtvrtky, a to 22. června, 20. července a 10. srpna vždy od 12.30 do 17.00.

„Zájem je veliký, za poslední dva měsíce jsme tu v průměru měli kolem šedesáti lidí za jedno odpoledne. Musím ale říci, že to částečně souvisí i s úředními hodinami. Po dohodě s Chrudimí je tu máme odpoledne do pěti hodin, ne jako Chlumec, kam zajíždějí úředníci už dopoledne. Budeme se i nadále snažit, aby tady tuto agendu udrželi a k tomu budou směřovat naše další kroky," dodává starosta.

Zpracovávání Plán rozvoje města Skuteč mohou pomoci i obyvatelé tím, že vyplní dotazník na webových stránkách města.