V Holicích upravují prostory pod školní jídelnou, aby se do nich mohla od září přesunout družina. V bývalé družině se budou učit prvňáci a mateřská škola si tak bude moci ponechat jednu ze tříd základní školy pro pětileté děti. Vytvoření této třídy bylo jedním z opatření, kterými město před lety vyřešilo nárůst počtu dětí ve svých mateřských školách.

„Mysleli jsme, že v letošním roce už tuto třídu předškoláků zrušíme a přenecháme místo prvňákům, ale po květnovém zápisu jsme zjistili, že jsme se spletli,“ uvedl místostarosta Holic Petr Bajer. Přestože babyboom se v Holicích zastavil, přebytku míst ve školkách se město do budoucna neobává. „Staví se tu sto nových bytů a také nesmíme zapomínat na povinnost přijímat dvouleté děti, kterou budou mít školky od roku 2020,“ dodal místostarosta.

Letos se školky vyrovnávají s nově zavedenou povinnou docházkou pětiletých dětí. Například v Pardubicích rodiče zatím nezapsali 90 dětí, na které se povinnost vztahuje. Vystavují se riziku pokuty. 

„Pro všech 90 dětí, které nebyly v žádné školce zapsané, kapacita v pardubických školkách je, i když ne vždy ve školce nejbližší jejich bydlišti,“ potvrdil náměstek pardubického primátora Jakub Rychtecký. Situace ohledně roku 2020 a dvouletých dětí se podle něj těžko odhaduje. „Nyní nám ze školky vyšel nejsilnější ročník, takže si troufám říct, že kapacitu máme. Mapujeme situaci ohledně hygieny a požárních předpisů, abychom toto měli do roku 2020 připravené a v pořádku,“ dodal Rychtecký.

DVĚ NOVÉ TŘÍDY

V Přelouči už demografická křivka radnici donutila k zahájení přístavby Mateřské školy Za Fontánou. „Nyní máme 52 dětí ve dvou třídách a další dvě přistavíme, takže počet dětí se přibližně zdvojnásobí,“ uvedla ředitelka školky Ladislava Bukovská. Rekonstrukce začala letos na jaře a hotová má být za rok. Město má ještě jednu mateřskou školu s kapacitou 250 dětí.

V mateřských školách U skřítka Jasánka v Ústí nad Orlicí a U Koupaliště v České Třebové dostaly pětileté děti při zápisu přednost, i tak se sem ale vešly i mladší děti. Nový zákon jim problém nepřinesl. „U zápisu jsem přijala i mladší děti, změna nás nijak nezasáhla,“ konstatovala ředitelka ústecké školky Miroslava Horáková s tím, že kapacita jejich školky, tedy 25 dětí, je dlouhodobě naplněna.

Plno hlásí i českotřebovská školka U Koupaliště, kde je přijato 84 dětí. Nový zákon problémem nebyl.

„Podle zákona byly u zápisu pětileté děti přijaty jako první,“ řekla ředitelka školky Irena Brůnová. Mateřinka nyní prochází rekonstrukcí, současně využívá azylu svářečské školy a děti se tak mohou těšit na zbrusu nové prostředí. Jestli se ale děti do „nové“ školky vrátí hned v září, to ředitelka zatím neslibuje. „Vypadá to ale nadějně,“ konstatovala Brůnová.

Novou třídu pro osmadvacet dětí vybudují i v choceňské Mateřské škole Vostelčice. Ve Sloupnici na Svitavsku se chystají zvětšit kapacitu školky v souvislosti s plánovaným přijímáním dvouletých dětí. „Chystáme se ji však navýšit během následujících dvou let,“ uvedl starosta Sloupnice Josef Škeřík.

V Miřeticích a Morašicích na Chrudimsku kvůli pětiletým předškolákům nemuseli přistoupit ke stavebním úpravám. „Ještě jsem se nesetkala s tím, že by dítě ve věku pěti let nechodilo do školky. U nás se tudíž nic nemění,” uvedla ředitelka Mateřské školy Miřetice Petra Svatoňová.

V Morašicích přednostně jednoho předškoláka přijali. „Hlásilo se k nám čtyřiadvacet dětí, ale kapacita je jen třináct. Takže jedenáct jsme museli odmítnout,” řekla ředitelka Mateřské školy Morašice Jindra Kaplanová.

MAJÍ INDIVIDUÁLNÍ PLÁN

Pětileté děti nemusí do školky denně docházet, mohou mít individuální program předškolního vzdělávání a přijít s rodiči jen na přezkoušení. Týká se to dětí, jejichž rodiče kolektivní vzdělávání odmítají, nebo dětí nějak handicapovaných.

„Máme čtyři děti s individuálním plánem předškolního vzdělávání. Rodiče si je nechali doma a budou si plnit předškolní docházku individuální formou,“ potvrdila Iva Škaloudová z pardubické Mateřské školy Klubíčko. Zároveň dodala, že rodiče dostanou informaci o tom, co se očekává, že dítě zvládne. Míru dovedností a znalostí pak ověřuje právě školka.