Ze Žamberku putovala na kraj, konkrétně krajskému radnímu pro zdravotnictví Romanu Línkovi, petice s 1440 podpisy. Obyvatelům Žamberska se nelíbí, že od ledna je lékař ve výjezdové skupině přítomen ve všedních dnech jen od 6.30 do 15.30 hodin. Po zbytek dne má službu profesionální záchranář. O víkendech je lékařská služba zachována nonstop.
Protesty přišly i z Lanškrouna, kde bylo místo lékaře v posádce zdravotnické záchranné služby zrušeno úplně. Svůj kategorický nesouhlas zaslala hejtmanovi rada města, proti rozhodnutí protestovali i starostové Dobrovolného svazku Lanškrounsko. Na petici se podařilo nashromáždit kolem dvou tisíc podpisů. Starostka Lanš-krouna žádá, aby radní přehodnotili své rozhodnutí. „Rada Pardubického kraje bude ověřovat, zda toto opatření přinese nebo nepřinese nějaká negativa. Nevzdáváme se, bojujeme dál. Pana hejtmana jsem požádala, aby navštívil jednání rady města. Konstatoval, že toto je záležitost ředitele záchranné služby Pardubického kraje doktora Svobody, takže počítáme s tím, že se pan ředitel zúčastní jednání rady města v Lanškrouně," uvedla Stanislava Švarcová. Ve zrušení místa lékaře v ZZS v Lanškrouně nevidí logiku. „V těch místech, kde jsou nemocnice, lékaři na zachránce zůstali. Odkud máme do nemocnice nejdál, jsou lékaři rušeni. To je to, co neumím vyhodnotit," dodala.
„Žamberský region sahá mimo jiné až do Českých Petrovic, z Ústí je to asi třicet sedm kilometrů, takže dvacetiminutová dojezdová vzdálenost nemůže být absolutně dodržená. Zatím žádný konkrétní problém nenastal, ale může k němu dojít. Na sjezdovce se může něco stát třeba občanovi Evropské unie a pokud tam záchranka do dvaceti minut nebude, je to problém," upozorňuje místostarosta Žamberku Petr Novotný, který petici podepsanou více jak tisícovkou občanů předal jménem petičního výboru, po dohodě s hejtmanem Pardubického kraje Martinem Netolickým, prostřednictvím podatelny radě Pardubického kraje. Jak dodává, peticí chtěl představitele Pardubického kraje především upozornit, že je porušován zákon. Svá slova dokládá existencí právního rozkladu, který porušování zákona potvrzuje.
O revokaci usnesení rady Pardubického kraje z loňského podzimu usiluje nejen Žamberk a obce v okolí, ale i Sdružení obcí Orlicko. „Kraj nám bere poslední komfort, který tady máme. Odkud do spádových obcí lékař včas dojede, když z jedné strany je polská hranice a z druhé Královéhradecký kraj?" ptá se Petr Novotný. V Žamberku je podle něj dostatek lékařů, kteří by se mohli podílet na zajištění rychlé lékařské pomoci. Jsou prý ochotní střídat se s kmenovým lékařem záchranky na nočních směnách…
Přesto městům a obcím dotčeným tímto omezením zřejmě nezbývá než čekat, jak kraj po prvním čtvrtletí omezenou působnost záchranky vyhodnotí. Lze pouze doufat, že toto rozhodnutí nebude stát žádný lidský život.