Karel Kilián byl úspěšný chirurg, který celý svůj profesní život svázal se svitavskou nemocnicí, kde významně obohatil a rozvinul chirurgickou praxi. Pomáhal budovat novodobou Nemocnici Svitavy od roku 1951. Zemřel v úctyhodném věku 90 let.

V roce 1958 se Karel Kilián stal zástupcem primáře chirurgického oddělení a pomáhal budovat a rozvíjet nemocnici ve složitém poválečném období spolu s dalším lékaři. V následujících letech se stal primářem a na dalších dvacet let se ujal nejen vedení oddělení, ale i výchovy dalších adeptů chirurgie. Své práci se primář Kilián věnoval poctivě celý život a díky své odbornosti, ale i charakteru v ní dosáhl téměř dokonalosti. Kromě chirurgie byla jeho velkou životní láskou myslivost a muzika.

V září 2001 se Karel Kilián stal laureátem Svitavského klubu Laurus za významný podíl na rozvoji svitavské chirurgie. Celým svým charakterem byl renesančním člověkem v tom nejryzejším slova smyslu. Se zármutkem a s úctou na něj vzpomíná nejen vedení Svitavské nemocnice.