Stánky s různým zbožím budou stát na ústeckém rynku jednou až třikrát do měsíce. Prodejním dnem bude úterý, podle stanoveného kalendáře se další mají konat 10. dubna.

Trhy nikoho nenadchly

Farmářské trhy zažívají velký boom. Jejich ústřední myšlenkou je podporovat tuzemské výrobce a producenty. V některých městech však počáteční nadšení záhy vystřídalo zklamání. Nakupujícím vadilo, že prodejců je žalostně málo, některé zboží je pochybné kvality, o zemi původu nemluvě. Například v České Třebové farmářské trhy nikoho nenadchly, a tak se nyní jejich další pořádání zvažuje. „Nebyla to žádná sláva. Museli jsme konstatovat, že dobře půlka prodejců má s farmářstvím málo co společného,“ konstatoval vedoucí odboru majetku města na českotřebovské radnici Jiří Smrčka a dodal: „Pokud by se konaly, patrně budou přemístěny do lokality Nového náměstí a bývalé tržnice na krytu civilní obrany. Počítám, že během dubna se k dané otázce rada postaví formou usnesení. Čekáme také, zda se ozve loňský pořadatel.“
Lanškroun loni získal na pořádání farmářských trhů dotaci. Začali je tu pořádat při větších akcích s tím, že navážou na trhovou tradici na Lanš-krounsku a podpoří místní zemědělce a chovatele. „Farmářské trhy budou pořádány v každém případě. Ozval se nám další zájemce, který by se chtěl ujmout jejich pořádání, takže budeme pravděpodobně vybírat vhodného kandidáta,“ řekl Orlickému deníku vedoucí živnostenského úřadu lanškrounské radnice Josef Havliš. Protože Lanškrounští chtějí mít na trhu i ovoce a zeleninu, odstartování trhů předpokládají v době, kdy bude co sklízet.     

Uvidí se podle zájmu farmářů

Farmářské trhy se vrátí i do Letohradu. Odstartovány by měly být stejně jako loni během Kopečkové poutě, tedy zřejmě v sobotu 19. května. Posléze se mají konat jednou měsíčně ve všední den, zřejmě ve čtvrtek. Jak Orlickému deníku řekl starosta města Petr Fiala, existence farmářských trhů v Letohradě však není jistá, rozhodne se podle zájmu farmářů. Obyvatelé Letohradu loni často kritizovali, že je prodejců málo. „Město přitom nebylo pořadatelem, ale pouze prostředníkem a projevilo vůli bezplatného umístění stánků farmářů na vyhrazeném místě. Měla-li by situace pokračovat a ve stanoveném termínu trhů se dostaví například pouze dva či tři prodejci, jejich budoucnost by byla na zvážení,“ dodal Petr Fiala.