Rybolov ale vypadá jako každý jiný. Rybáři na břehu chytají ryby do rozlehlých sítí a třídí je do kádí. „Můžeme? Zaberte,“ velí rybář stojící na lodi a společně s ostatními začíná zvedat síť plnou mrskajících se ryb.

Chybí ale davy přihlížejících. Ty se k vodě přes červenobílé pásky a cedule s nápisem 'Z hygienických důvodů vstup zakázán' nedostanou.

Zhruba 90 tun ryb, které se během včerejšího a dnešního dne vylovily, budou muset rybáři zlikvidovat. Kapři jsou nakaženi onemocněním zvaným koiherpesviróza.

Úhyn ryb začali rybáři pozorovat již na konci září. „Začali se objevovat kapři v okrajích rybníka, v příbřežním pásmu a také u přítoku do rybníka. Zdraví kapři se v takových částech rybníka dlouhodobě nevyskytují,“ vysvětluje Karel Němec z rybářského svazu v Přelouči.

Byly proto odebrány vzorky ryb k laboratornímu vyšetření, které prokázalo virovou nákazu. Virové onemocnění je na seznamu mezinárodně sledovaných nákaz a nemocí.

Zlikvidovat se musí všechny ryby, aby se onemocnění nešířilo.

„Koiherpesvirus je nakažlivé onemocnění kaprů a koi kaprů. Ostatní ryby nakažené nejsou, ale mohly by být přenašeči, proto je potřeba zlikvidovat i je,“ vysvětluje ředitel Krajské veterinární správy Josef Boháč.

Na člověka ale nemoc přenosná není.

„Není tak teoreticky ani problém s konzumací ryb. V rybníku Buňkov je kaprů tolik, že není možné je všechny naráz zpracovat v oprávněném zpracovatelském zařízení a jejich uchovávání by mohlo přispět k šíření viru,“ upřesňuje Němec.

Ilustrační foto.
Nohu z plynu a oči na silnici. Bouráme víc

Utratí až 90 tun ryb

Ve výsledku rybáři vyloví až 90 tun ryb, které budou utraceny a následně odstraněny v asanačním podniku. Rybáři mají nárok na kompenzaci od státu.

„Nemocné ryby dezorientovaně plavou, shromažďují se u hladiny a na přítoku, mají zvýšenou frekvenci dýchání.

Nejvýraznější patologické změny jsou na žábrách, dochází až k opadávání žaberních lístků,“ popisuje Němec.

Jak se nemoc do rybníka dostala, se neví. „Kde se to vzalo, je velkým otazníkem. Buď se sem nasadily infikované ryby, což bylo ale v tomto případě vyloučeno, nebo se sem virus mechanicky přenesl prostřednictvím ptáků nebo savců rybožravých. Nebo sem někdo pustil infikovanou rybu poté, co mu začaly hynout ryby v nějakém zahradním jezírku, to je ta nejpravděpodobnější varianta,“ myslí si zástupce ředitele Krajské veterinární správy Radek Axmann.

Následně bude provedena dezinfekce rybníka vápněním, poté se nařizuje ponechat rybník Buňkov nejméně 6 týdnů ladem.

„Pro naše sportovní rybáře se vůbec nic nemění. Zarybnění územních rybářských revírů a revírů místního významu bude zabezpečeno ve stejném množství vysazených ryb jako v letech minulých,“ dodává Karel Němec.

Lada Součková