„Každý rok je jiný, ale myslím, že rok od roku je toho víc a víc. Lidé mají asi spoustu práce, tak si cukroví raději objednají. Vloni jsme napekli asi 250 kilo. A těsně před Vánoci se dělá měkká cukrařina s máslovými krémy, které tak dlouho nevydrží,“ říká Božena Zahálková, která v poličské škole vyučuje odborný výcvik přes třicet let.

Budoucí cukrářky pod jejím vedením vykrajují linecké, slepují čajové pečivo nebo stříkají na plech kokosky. A tak je to ve velké školní kuchyně každý den. A k tomu všemu si lidé objednávají i zákusky nebo svatební koláče.

„Velký zájem je teď o koláčky. Děláme jich i třicet kilo týdně,“ dodává Zahálková.

Studenti z Poličky neumějí jen "cukrařinu"…

Den otevřených dveří.
Předvedli cukrářské a uzenářské skvosty, umění teatenderovství i barmanství

Po směně ve školní kuchyni ji čeká druhé kolo ještě doma. „Doma peču taky, to bych si nemohla dovolit neupéct vánoční cukroví. Dělám cukroví i babičkám a dětem. Jsem docela vytížená,“ směje se učitelka. Přiznává ale, že ji i po těch 32 letech práce s dětmi ve škole a cukrařina stále moc baví.

Lidé si objednávali vánoční cukroví už po revoluci, kdy se cukrářky v Poličce vrátily ke starým recepturám a opustily směsi na pečení nebo na krémy. Dnes připravují kromě tradičního cukroví a zákusků i ručně dělané pralinky.

„Děti se tady mají co otáčet a pro ně je to jedině dobře. Nesáhnou si na pečení jen jednou, ale procvičí si vše hned několikrát,“ uzavírá Zahálková.