Ač jde i o firmy, které si konkurují, společně budou usilovat o to, aby učňovské školství v Letohradu zůstalo zachováno. Zájem mají zvýšit hlavně udělovaná stipendia. Zaváděna jsou pro učně v oborech nástrojař, strojní mechanik (zámečník) a elektrikář. A ne malá. Ti nejpilnější mohou pobírat až dva tisíce korun měsíčně. Stipendia se budou skládat ze dvou částí, paušální, která bude 300 korun, a motivační, odvislé od prospěchu žáka.
Rodiče, kteří budou svým dětem v devátých třídách pomáhat s výběrem střední školy, by se podle letohradského starosty Petra Fialy měli zamyslet nad tím, co bude s oborem za tři čtyři roky. „Nejsmutnější pohled je na mladého člověka, který dostuduje a rozšíří řady uchazečů o zaměstnání na úřadu práce," konstatoval starosta.
Právě příslib zaměstnání po ukončení studia, zakotvený  do smluv uzavíraných mezi učni a firmami, má být vedle stipendií dalším tahákem do učebních oborů. Z reakcí učňů je jasné, že obě výhody padnou na úrodnou půdu. „Je to určitě velká motivace, abych se začal snažit jak v učení, tak i v praxích. Mohl bych si sám platit jízdné do školy, nemuseli by na něj přispívat rodiče. Zrovna včera se mě na stipendia ptal jeden bývalý spolužák,  který uvažuje o přestupu. Hrozně ho to zajímalo," potvrdil jeden z prváků Karel Dušek. 

Nemusí přemýšlet o pracáku

Že je výše stipendií lákavá, potvrdil i Karlův spolužák Filip Schreiber: „Nedávno jsem potkal našeho bývalého učitele ze základky, když jsem mu o nich říkal, velmi ho ta informace zajímala. Myslím, že motivační program bude mít velký úspěch." Program chválí i další z žáků letohradského učiliště Libor Hubálek. „Stipendia každopádně, každá koruna se hodí. Hlavní výhodou je ale podle mě ta jistota, že člověka někde vezmou. Že pokud by nechtěl dál studovat, nemusí přemýšlet o pracáku,"  konstatoval. Souhlasí s tím, že řemeslo má zlaté dno, a proto se pro něj také rozhodl.

Moderní prostřední, tvůrčí práce

O řemesle se však tvrdí i jiné věci. Třeba že je to špinavá práce. S tímto tvrzením rozhodně nesouhlasí ředitel Průmyslové střední školy v Letohradu Martin Prikner. „To již dnes pravda není. Pokud jsem měl možnost seznámit se s výrobními halami v našich partnerských firmách, prostředí, ve kterém zaměstnanci pracují, je čisté, moderní, práce je tvůrčí, tvořivá a určitě perspektivní," podotkl ředitel. Doufá, že perspektivnost učebních oborů přesvědčí i rodiče deváťáků.
Do konsorcia firem, které budou podporovat učiliště v Letohradu, patří i firma Forez. Jak zdůraznil ředitel společnosti Martin Pecháček, snahou bylo nastavit podmínky ve smlouvě tak, aby byly vyvážené a oboustranně výhodné. Například pokud se žákovi právě nezadaří a přijde o stipendium, má šanci ho znovu získat v dalším pololetí. „Navíc firmy se zavazují nabídnout studentovi minimálně třítýdenní placenou  brigádu, to je pro něj, samozřejmě pokud chce, další možnost jak prohloubit své znalosti a získat prostředky navíc. Z učilišť odcházejí žáci studovat dál. Hovoří se o tom i ve smlouvě, v případě, že student bude navazovat na svůj obor dalším studiem, firma ho bude podporovat dál. To je další důležitý prvek," dodal  Martin Pecháček.

Ve školství musí nastat změny

Střední školy v kraji se potýkají s nedostatkem žáků. Podle náměstkyně hejtmana Pardubického kraje Jany Pernicové nepříznivý demografický vývoj  nelze ovlivnit. Kapacity středních škol jsou  naplněny jen ze šedesáti sedmi procent a počet žáků nastupujících na střední školy bude klesat až do roku 2018. „To je také důvod, proč musí kraj se změnami ve školství pokračovat. Tím, že zahájil jednání s významnými firmami, které potřebují technicky vzdělané zaměstnance, vykročil Letohrad správnou cestou,"  vyzdvihla náměstkyně společný postup firem, letohradské školy i radnice. 

V učebním oboru nástrojař se uplatní i dívky

Nástrojař, strojní mechanik a elektrikář, to jsou obory, které budou podporovat významné strojírenské společnosti z regionu. Jsou vhodné i pro dívky? Na to jsme se zeptali ředitele Průmyslové střední školy v Letohradu Martina Priknera:

Martin Prikner
Učební obory nástrojař a elektrikář jsou vhodné i pro děvčata. Třeba vloni nám skončila jedna velice šikovná nástrojařka, která našla uplatnění v naší partnerské firmě v Žamberku, kde si ji velice pochvalují. Děvčata jsou  preciznější. Dnes už to není o hrubé, manuální síle, ale spíš o pečlivosti a nastavení stroje, jeho naprogramování. Absolventi oboru elektrikář zase třeba nacházejí uplatnění ve specializovaných prodejnách díky tomu, že rozumějí tomu, co prodávají. Dívky se mohou uplatnit i v tomto směru.

Poté, co se začalo mluvit o stipendiích na vaší škole, pociťujete vyšší zájem o učební obory?
Na veřejnosti je spolupráce naší školy s firmami známá a určitě se už odrazila i na  dnech otevřených dveří, které pořádáme. Další den otevřených dveří bude v sobotu 18. ledna. Počet zájemců, kteří se přijdou do naší školy podívat a zajímají se o studium, je oproti loňskému roku vyšší. A tak doufáme, že se to pozitivně projeví i na počtu přihlášek.

Budou vám pomáhat firmy i jiným způsobem než udílením stipendií?
Máme domluveno, že specialisté z firem  přijdou do školy a udělají přednášku na nějaké konkrétní odborné téma.  Pomáhají nám i v případě materiálního vybavení, třeba výpočetní technikou nebo stavebnicemi, naši žáci také docházejí do firem, kde se seznamují s moderními stroji.