V současné době platí vyhláška, že provoz musí být ukončen ve tři hodiny ráno. „Provozovatelé ale vyhlášku obcházejí uzavřením dveří mezi třetí a šestou hodinou, potom jsou ale after parties. V 6 hodin se bary znovu otevřou, lidé z celého města se tam stáhnou a jedou na plný výkon celé dopoledne bez ohledu na obyvatele. Opilci se válejí po ulicích, dealují se zde drogy… Dva bary, které vlastní jeden bezohledný majitel, znehodnocují život v ulici, lidé se tam bojí chodit, protože to je jako v Bronxu,“ popsal místní obyvatel Miloš Musil.

„Bydlím vedle - v Husově ulici. Téměř každý víkend se situace opakuje, bary zavřou ve tři hodiny, ale návštěvníci si vynesou dost pití v lahvích, pak pijí na lavičkách před hotelem Zlatá štika a pokračují venku až do otvíračky. Dvakrát jsem volal městskou policii, ale po jejich odjezdu je to to samé. Dochází tam i k nelegálním závodům motorek a aut,“ dodal zastupitel Milan Košař (Pardubáci).

Další úprava je třeba

Problematickou situaci potvrdil i ředitel pardubické městské policie Rostislav Hübl. „Máme tam kamerový bod, ve 3 hodiny ráno se opravdu končí. Personál pak otevírá v 6 hodin, ale už o půl šesté se tam scházejí lidé, kteří si myslí, že noc je ještě mladá. Lokalitě věnujeme velkou pozornost, není tam v současné době lukrativní bydlení, proto by další úprava vyhlášky byla vhodná,“ konstatoval Hübl.

Nabízí se možnost zakázat provoz až do 10. hodiny dopoledne. „Podle ministerstva vnitra je možné jít cestou další regulace – řešit hodinu, kdy končí noční klid. Město si ale musí tuto regulaci velice dobře zdůvodnit. Situace je tam však tak dramatická, že by to mělo na ministerstvu vnitra projít,“ uvedl vedoucí odboru kanceláře tajemníka pardubického magistrátu Jiří Turek.

„Chceme v regulaci postupovat, ale podle zákona nemůžeme provozovatele omezovat moc. Doufám, že projde omezení mezi šestou a desátou hodinou,“ doplnil primátor Pardubic Martin Charvát (ANO).

Ilustrační foto
Postavili terminály, hrozba spalovny však trvá