„Na myšlenku mě přivedla kamarádka, která pořádala podobný nábor v Praze na Českém vysokém učení technickém. Od té doby jsem o dárcovství přemýšlel, ale trvalo mi snad měsíc, než jsem se donutil dojet do Hradce Králové, kde má registr náborové pracoviště. Řekl jsem si, že podobně jsou na tom s časem i další studenti a že by bylo fajn přivézt jim registr do Pardubic," přiblížil student Univerzity Pardubice Václav Krejčí, který akci ve vstupní hale Dopravní fakulty Jana Pernera spolu se svými kamarády v úterý organizačně zajišťoval. Nábor by rád za dva roky zopakoval.

Mezi potenciální dárce kostní dřeně se včera zařadila studentka fakulty zdravotnických studií Terezie Borovková. „O dárcovství kostní dřeně jsem začala poprvé přemýšlet už na gymnáziu. Otec jedné spolužačky onemocněl a podstoupil transplantaci kostní dřeně," uvedla studentka oboru záchranář. „S bratrem jsme se už před časem rozhodli, že do registru vstoupíme, ale žijeme ve Šluknovském výběžku a náborové pracoviště pro nás bylo tehdy velice daleko. Zaradovala jsem se, když jsem zjistila, že se nábor uskuteční tady, na mojí univerzitě," dodala Terezie.

V rodině Martiny Hricinové, studentky filozofické fakulty, má dárcovství tradici. „Oba moji rodiče darují krev, plazmu a jsou i v registru dárců kostní dřeně. Probrali jsme to spolu a rozhodla jsem se také připojit," podotkla mladá žena.
„Byla to pro mě jasná volba. Uvažuji i o dárcovství krve," připojil se Štěpán Dočekal, student chemie.
Vysokoškoláci jsou ideálními adepty pro zařazení do registru. Podmínkou je totiž věk od 18 do 35 let a dobrý zdravotní stav, dárce musí být bez trvalé medikace. Všichni příchozí pak již jen vyplnili s přítomnou lékařkou dotazník a nechali si odebrat krev.

STOVKA NEMOCNÝCH ČEKÁ NA POMOC

Vloni se po celém světě uskutečnilo 20 tisíc trans-plantací kostní dřeně, příjemci jsou lidé s onemocněním krvetvorby. „K 31. říjnu měl ČNRDD 68 tisíc zapsaných potenciálních dárců. Aktuálně hledáme vhodného dárce pro přibližně sto těžce nemocných dětí a dospělých," uvedla manažerka externí komunikace ČNRDD Vladimíra Štěpánková.