V Pardubickém kraji se k iniciativě přihlásilo 34 samospráv ze Svitavska a dvě z Orlickoústecka. Moravské vlajky zavlají na radnicích a obecních úřadech především v jihovýchodní části kraje, na Moravskotřebovsku a Svitavsku. Z celkového počtu 61 obcí se k moravské tradici hlásí celá třetina.

Kdo by čekal, že se po nedávných prohlášeních hejtmana Martina Netolického v kauze nelegálního vyznačení českomoravské zemské hranice na silnicích, k iniciativě připojí i krajská samospráva, bude zklamán. „Vyvěšení moravské vlajky na Krajském úřadě Pardubického kraje není plánováno,“ sdělil na dotaz Deníku mluvčí Dominik Barták. Třeba sousední, Jihomoravský kraj vlajku vyvěsí.

Stavba D35 u Bukoviny nad Labem
Půda, nebo beton? Kraj nic nezmůže

30 nováčků

Kvůli koronaviru byla ve hře i varianta, že tradiční vyvěšování moravských vlajek letos vůbec neproběhne. „Stáli před rozhodnutím, zda obce vůbec oslovovat a zatěžovat je dalšími starostmi, nechtěli jsme ale přerušit tradici. Přestože jsme byli připraveni na odmítnutí, získali jsme na seznam 30 nováčků. Jejich účasti si nesmírně vážíme,“ říká místopředsedkyně Moravské národní obce Lenka Holaňová.

Jedním z nováčků, kteří letos vyvěsí moravskou vlajku poprvé, je i Květná na Poličsku. „Západní Morava je tradičně zastoupena z obou stran historické zemské hranice, i obcemi ležícími v Čechách. Považujeme to za projev přátelství a poctu našim společným dějinám. Na české straně jsme s potěšením uvítali obec Květná, která se prostřednictvím pana starosty dostala do zorného úhlu v souvislosti s partyzánským označením zemské hranice na silnici,“ pokračuje Holaňová.

Některé obce, například Lavičné, se k připomínce hlásí symbolicky, bez vyvěšování vlajek. „Zúčastníme se alespoň zmínkou na našem webu. Moravskou vlajku jako obec nevlastníme a tudíž jsme ji nikdy nevyvěšovali,“ vysvětlila starostka Jana Bártová.

Primátor Pardubic Martin Charvát
Ohlédnutí za koronakrizí očima primátora: Nesmíme se zastavit, říká

Svitavy se nezúčastní

Z měst v kraji vyvěsí vlajku Březová nad Svitavou, Jevíčko nebo Moravská Třebová. Na historické moravskotřebovské radnici zavlaje už podeváté. Jiná města, mezi nimi Svitavy, kterým se v minulosti přezdívalo Moravský Machester, se iniciativy neúčastní. „O této aktivitě jsme neuvažovali,“ uvedl krátce starosta David Šimek. Součástí města je dnes i Moravský Lačnov, který má přináležitost k Moravě přímo v názvu.

„Navrhoval jsem to už před třemi lety zastupitelstvu, ale nesouhlasilo s tím, že „budeme apolitičtí“. Tím se to uzavřelo, vyvěšovat vlajku nebudeme,“ vzpomíná starosta Vendolí Vladimír Buchta. A stranou zůstávají některé další obce. „K iniciativě se v letošním roce připojíme,“ říká starosta Kunčiny Miroslav Kubín. „Jednak naše obec vlajku nemá a jednak jsem o tom neuvažoval,“ připojil se starosta Dlouhé Loučky Libor Cach. Podobně odpověděl i starosta Březiny „Neuvažovali jsme o tom, moravskou vlajku ani nemáme,“ říká Václav Slechan.

Rekordmany, pokud jde o dobu, po kterou iniciativu vyvěšením vlajky podporují, jsou Jaroměřice, Mladějov, Rychnov a Útěchov. Letos si moravské kořeny připomínají už podeváté.