Radim Jirout během on-line rozhovoru v redakci Orlického deníku. Jak hodnotíte současnou situaci kolem vlády a především Občanské demokratické strany?
Tahle kauza je opravdu průšvih. Nevím, zda je to selhání systému nebo selhání jednotlivce, ale k selhání každopádně došlo. To překročení pravomocí, to, co provedla paní Nagyová a pánové generálové, pro to jednoduše nemám slov.

Co si myslíte, že by mělo přijít především v ODS?
Řada procesů, aby se ODS oprostila od malých stran, které ji dohodově poškozovaly, se uskutečnila, něco se podařilo. Ale řekl bych, že razance, s jakou jsme nastoupili v roce 2010, nakonec úplně vymizela. Chybí nám lepší vnitřní komunikace. Tak nějak se to všechno vytratilo, všechno běží automaticky, že to tak je, a to je špatně. V roce 2010 jsme nakročili, ale zůstali jsme nakročení stát. Jestli nemáme jako politická strana skončit, tak ten krok budeme muset dokončit bez ohledu na to, jak to dopadne.

Určitě se k vám dostávají názory obyčejných lidí, voličů, jak je vnímáte, jak se dnes po tom všem dívají na ODS?
Je třeba si přiznat, že reakce na naše tříleté vládnutí nejsou příliš pozitivní. Když už jsem mluvil o naší špatné vnitřní komunikaci, musím také konstatovat, že jsme vůbec nezvládli komunikaci externí. A pokud se potom s lidmi bavím, mám čas a čtvrt, půl hodinky si popovídáme, tak mi řeknou: ´fajn, ale proč nám to neřeknete normálně?´ Pokud se to lidé nedočtou v novinách, není to v médiích, nedokážeme naše vládní kroky jednoduše triviálně vysvětlit tak, aby je každý pochopil, pak tomu prostě drtivá většina naší populace vůbec nerozumí.